A Kalocsai Múzeumbarátok Köre

Közhasznúsági tevékenysége a 2017. esztendőben

            2017. december 31-én 126 rendes tagja volt körünknek. Egy tagunkat gyászoljuk. Dr. András Lászlóné 2017. június 9-én hunyt el. Két új tagunk Becsei Dániel (2017. május 2.) és Barnáné Nagy Angéla (2017. május 8.). Három új múzeumi alkalmazottunk Pócsai Regina múzeumpedagógus és a Nicolas Schöffer Gyűjteményben Hadobás Mónika és Ari Adrienn.

            2017. március 1-én tartottuk közgyűlésünket.

Az Ellenőrző Bizottság 2017. február 7-én tartotta ülését.

            A Múzeumi Hírlevél XV. évfolyamából egy számot adtunk ki – 2017. február 6.

            Az 1%-ok felajánlásából 70.830 forintot kaptunk, melyet Fehér Zoltán: Bátya települése és népi építészete című könyv kiadására fordítottunk.

            Kiadványainkból rendszeresen ajánlunk föl példányokat a Viski Károly Múzeum Kalocsa programjaira, az intézmény vendégeinek, partnereinek.

Megvalósult programjaink

 1. 2017. január 12. – Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban mutattuk be a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékével, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetével és a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen kiadott kiadványunkat: Gallina Zsolt – Varga Sándor: A Kalocsai Sárköz a 10-11. században
 2. 2017. február 22. – Könyvbemutatót szerveztünk a Viski Károly Múzeumban. Ezen alkalommal mutattuk be Gallina Zsolt – Varga Sándor: A Kalocsai Sárköz a 10-11. században című kötetét a kalocsaiaknak, s ezen napon jelent meg Romsics Imre: A Kalocsai Sárköz települései a XI-XVII. században. A köteteket a szerzők mutatták be majd méltatta azokat Prof. Dr. Kovács László címzetes egyetemi tanár és Dr. Habil. Révész László tanszékvezető egyetemi docens.
 3. 2017. március 1. – Szabóné Lantos Andrea Legújabb kutatási eredmények Sármégy középkori templomáról és temetőjéről címmel tartott előadást.
 4. 2017. március 1. – 2017. évi közgyűlés.
 5. 2017. március 14. – 48-as vacsora. Fáklyás felvonulás keretében megkoszorúztuk a Negyvennyolcasok terén Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobrát. A régi kalocsai hagyományt követve, kivilágítottuk a múzeum ablakait, s kértük a város lakóinak csatlakozását is.

      A múzeumi vacsora ünnepi beszédét Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester asszony mondta, mely előtt a Kalocsa Kamarakórus közreműködésével elénekeltük a Himnuszt. A műsorban a Kalocsa Kamarakórus és a Jóbarátok Férfikar közreműködött. Romsics Imre múzeumigazgató részleteket olvasott föl Supka Géza: A merénylet és az „Európa első élő hőse” című írásaiból, köztük elszavalta Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger… című versét. Markó László köri elnök pohárköszöntője után Peák Csaba pörköltjét – Disznójava Peák módra – szolgálták föl a megemlékezőknek.

 1. 2017. március 26-án a bátyai könyvtárban mutattuk be Fehér Zoltán: Bátya települése és népi építészete című könyvünket. A könyv megjelenéséről Zsebics Ilona polgármester, Romsics Imre múzeumigazgató és Fehér Zoltán szerző beszélt.
 2. 2017. április 5-én Kalocsán mutattuk be Fehér Zoltán: Bátya települése és népi építészete című könyvét, együttműködve a kalocsai Horvát Önkormányzattal. A vendégeket Markó László elnök és Szabó László elnök köszöntötte. A könyvet Romsics Imre múzeumigazgató mutatta be. A könyvbemutatón a Bátyai Rozmaring Népdalkör közreműködött.
 3. 2017. április 29-én Szegedi Ágnes és Romsics Imre vezette a Kalocsai Múzeumbarátok Köre gyalogtúráját Hajósról Dusnokra. A gyalogtúra résztvevői a hajósi tájháznál találkoztak, ahol Schön Mária tartott tárlatvezetést, majd pálinkával és pogácsával kínálta a vendégeket. Harmonikaszó mellett indultunk Dusnokra. A hosszú túra közben a Feketi Kápolnához tettünk kitérőt. Itt és út közben Romsics Imre adott a látottakról információt. Dusnokon Szegedi Ágnes volt a házigazdánk. Megnéztük a falu kicsiny gyűjteményét és templomát, majd vendégül látta a gyalogtúra résztvevőit. Levest, pörköltet, bort és kávét szolgáltak föl számunkra.
 1. A kiadványok árusítása mellett (Takács Hajnalka, Réz Ildikó, Péteri Zsoltné) Farkas Kitti közreműködésével pingálhattak az érdeklődők. Mindkét napon Hellenpach Edit irányításával törhettek paprikát a vendégek.
 2. 2017. június 24-én tizenegyedik alkalommal rendeztük meg a Múzeumok éjszakája című programot. A 1700 órától hajnali 0200 óráig tartó rendezvényt 9 helyszínen szerveztük, melyekben 26 különböző program zajlott. Az estét 1190 fő látogatta meg. A megnyitó beszédet Dr. Angeli Gabriella önkormányzati képviselő tartotta, az est házigazdája Farkas Kitti volt.

      Aratás címmel rendeztünk kiállítást az óvodások rajzaiból, melyet Szabóné Juhász Ildikó, a Viola utcai tagóvoda vezetője nyitott meg.Díjazottak: I. Vörös Sándor, II. Mészáros Erik, III. Szabó Zsófia. A zsűrizést Lakatos Ervin végezte. A szülők diavetítés keretében nézhették meg a gyermekek múzeumi foglalkozásait. Vácz Péterné kézműves foglalkozás keretében szalmaboronát készített az érdeklődőkkel. A teremben továbbá múzeumi kirakó várta a gyermekeket, illetve a Dallos Mézeskalács árusította termékeit, s lehetőség volt mézestésztából gyurmafigura készítésre és sütésre.

A Tóth Mike teremben a Yellowmill Cider Hungary Zrt. Gyöngy üdítő kóstolóval várta a vendégeket, valamint az Egy éjszaka – egy tárgy című kiállítás keretében a homokmégyi Limoges-i keresztet tekinthette meg a nagyérdemű. A gyerekek pedig Pocsai Regina múzeumpedagógus közreműködésével középkori ötvös foglalkozáson vehettek részt.

Az emeleti kiállítás első termében rendeztük meg a Túrós sütemények nagyanyáink asztalán című kiállítást, melynek anyagát – rövid bemutatás után – a vendégek elfogyasztották. A zsűri tagjai: Somorai László (elnök), Pécsi Tiborné, Porcs Krisztiánné és Heipl Mónika. A sütőverseny díjazottjai: I. Bolvári Lajosné, II. Szarvas Ildikó, III. Farkasné Csanádi Angéla, Különdíj: Romsics Dániel. A Dunatáj Fotókör jóvoltából az érdeklődők cifra kalocsaiban fényképezkedhettek. Az állandó kiállításban Romsics Imre tartott tárlatvezetést.

Az est egésze alatt a kiállításban elrejtett tárgyakat lehetett keresni – Oda nem illő tárgyakSzentiván éji 24 címmel. A hibátlan kitöltők közül sorshúzással választottuk ki a nyerteseket: I. Horváth Fanni, II. Farkas Mónika, III. Kisné Szirtes Andrea.

A múzeum udvarán a Kalocsa Kamarakórus koncertjét hallhatták és Zsidó Ferenc: Simogatórium című tragikomédiája ősbemutatóját nézhették meg a székelykeresztúri Pódium Színház előadásában.

A Kalocsai Képtár épületében Dr. Bálint József polgármester megnyitotta Vincellér Imre festőművész állandó kiállítását.

A Nicolas Schöffer Gyűjteményben Mácsainé Iván Éva Hétpróbások címmel gyerekeknek tartott múzeumpedagógiai foglalkozást. Sándor Zsigmond Ibolya – a székelykeresztúri múzeum néprajzkutatója – nyitotta meg dr. Molnár István 1950-1970 közötti években Keresztúr-székben fényképezett néprajzi dokumentumfotóiból összeállított „Rátok Bízom…” című kiállítást. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is a Városi Galériában kártyavető jósolt, valamint Lakatos Ervin tanár tárlatvezetést tartott a Kék Madár Fesztivál keretében megnyitott, Mácsai István festőművész alkotásaiból rendezett kiállításban. Sötétedés után a vendégek lovas kocsival kocsikázhattak ki az Érsekkertbe, hogy megtekintsék a hegedűszóval kísért csillagászati bemutatót. Az est zárásaként éjfélkor a Viski Károly Múzeum udvarán fellobbant a Szentiváni-tűz.

 1. 2017. szeptember 15. – a Kulturális Örökség Napjai keretében nyitottuk meg az „Élet és halál peremén. Ásatások a középkori Sármégyen című kiállításunkat.

 

Vezetőségi ülés:

2017. február 06.        Viski Károly Múzeum

 

EB ülések

2017. február 07.        Viski Károly Múzeum

 

Iskolai foglalkozások

2017. április 28. – A hagyományos kenyérsütés fortélyai

2017. május 8. – Népi gyerekjátékok

2017. július 12. – A hagyományos kenyérsütés fortélyai (kiskőrösi csoport)

2017. szeptember 29. – Népi gyerekjátékok

2017. október 20. – Őskor-agyagozás

2017. november 17. – Élet a fonóban

2017. november 24. – A világítás eszközei régen

2017. december 14. – Karácsony régen

2017. október 2-6.: Öltözködés – 6 alkalommal

2017. október 9-13.: Lakodalom – 6 alkalommal

2017. november 6-10.: Születés – 6 alkalommal

2017. október 16-20.: A „Tóth Mike, a kalocsai polihisztor” – 11 alkalommal

 

Óvodás foglalkozások

2017. január 17. – Vízkereszt

2017. február 22. – Farsang

2017. április 5. – Húsvét

2017. május 3. – Szent György-nap

2017. szeptember 20. – Szüret

2017. november 15. – Disznótor

2017. december 13. – Karácsony

Családi napok

2017. április 1. – Az Észak-amerikai indiánok

2017. június 3. – Maják, Inkák, Aztékok

2017. október 14. – A középkori Japán

2017. december 2. – Ausztrália és Óceánia

            A múzeumpedagógiai programokat Romsics Imre tervezte, Pócsai Regina, Takács Hajnalka, Szabóné Lantos Andrea, Dinnyés Viktória és Réz Ildikó szervezte. A lebonyolításban közreműködött: ifjabb Romsics László (tag), Romsics Imréné (tag), Nagy Angéla és a múzeum összes dolgozója.

Kalocsa, 2018. január 31.

                                                                                               Romsics Imre

                                                                                                    titkár

 

 

 

 

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vagyonának felhasználásával kapcsolatos kimutatás a 2017. évről

 

 

 

2016. évről áthozat                                                                                 1.410.706.-

2017. évi bevételek:

            Természetes személyektől származó tagdíjbevétel                          101.500.-

            Kamatbevétel                                                                                          46.-

            Készletértékesítés                                                                              359.000.-

            NAV Adó 1%-a kiutalás                                                                       70.830.-

            Támogatás Dr. Fehér Zoltán: Bátya települése és

népi építészete című könyvhöz                                                         1.055.000.-

Múzeumpedagógiai programhoz támogatás                                       153.000.-

                        A 2017. évi növekmény                                                        1.739.376.-

                        A 2017. évi bevételek nyitóval együtt                                3.150.082.-

2017. évi kiadások:

            Bankköltség                                                                                      25.213.-

            Múzeumpedagógiai program költségei                                              175.935.-

            Dr. Fehér Zoltán: Bátya települése és népi építészete

című könyv kiadásának költségei                                                     1.653.195.-

            48-as vacsora költségei                                                                        57.490.-

            Egyéb költség                                                                                      18.290.-

                        2017. évi kiadások összesen                                                 1.930.123.-

 

            2017. évi pénzmaradvány                                                            1.219.959.-

 

 

 

Kalocsa, 2017. december 31.

Markó László                         Romsics Imre                         Somorai László

elnök                                         titkár                                     az EB elnöke

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vagyona 2017. december 31-én

 

Pénzeszközök

            Bankszámla                            1.053.594.-

            Pénztár                                      166.365.-

            Összes pénzeszköz                1.219.959.-

Befektetett eszközök

            Tárgyi eszközök                               0.-

Készletek:

Kalocsa anno…                                                                     317 db            951.000.-

A Kalocsai ásványgyűjtemény (II. kiadás)                           765 db            229.500.-

A Tiszai Korona-kerület telepítéstörténete                           143 db               429.000.-

A kőbe faragott élet                                                               115 db                 28.750.-

Kalocsai kontraktusok                                                           130 db               130.000.-

A Kalocsai Sárköz régészeti emlékei                                    149 db                 22.350.-

Šumo, šumo, visoka ši (Erdő, erdő, de magos vagy)            185 db               185.000.-

Képeslapcsomag (Kalocsa anno…, ásványtári)                 2.174 db               434.800.-

A Kalocsai érseki egyház története I.                                   20 db                 30.000.-

A Kalocsai érseki egyház története II.                                  218 db               515.000.-

Kalocsai kiskocsmában CD                                               1.062 db            2.124.000.-

Kalocsai kiskocsmában kazetta                                            333 db               166.500.-

Népi gyermekjátékok Kalocsa környékén                            426 db               426.000.-

Élő népművészet Kalocsán                                                   4 db                    6.000.-

A kalocsai pota nyelvjárássziget                                           102 db               102.000.-

A középkori Kalocsa-Bácsi Érsekség (térkép)                      154 db                 77.000.-

A középkori Kalocsa-Bácsi Érsekség (térkép-plakát)           135 db                 81.000.-

Szabó József emlékkönyv                                                     121 db               181.500.-

Fehér Zoltán: Mondták a régi öregek                                               40 db                 60.000.-

Bárth János: Kétvízközi népismeret                                      85 db               425.000.-

Lantos Andrea: Középkori templom és temető…                102 db                 40.800.-

Romsics Imre: Az Öreg-köröszt                                           44 db                66.000.-

Romsics Imre: Kalocsa és vidéke                                      1.017 db               508.500.-

Kalocsa Kamarakórus: Örömzene CD                                  339 db               508.500.-

A kalocsai polihisztor. Tóth Mike-emlékkönyv                    46 db              69.000.-

Rekviem a parasztságért                                                        368 db            1.840.000.-

Fehér Zoltán: Bátyai nemesek és nemesi közbirtokosság     61 db              91.500.-

Müller - Schön: Hajósi német népdalok                               197 db               985.000.-

Rákóczy Rozália: Dunapataj az I. világháborúban               26 db              39.000.-

Fehér Zoltán: Bátya települése és népi építészete                 431 db            1.293.000.-

                                    Összes készlet                                                        12.045.700.-

 

Összes vagyon                                                                                           13.265.659.-

 

Kalocsa, 2017. december 31.

                                                                          Somorai László

                                                                           az EB elnöke

Tisztségviselőknek nyújtott támogatás

 

            A Kalocsai Múzeumbarátok Köre a 2017. esztendőben a tisztségviselőknek támogatást nem adott.

Kalocsa, 2017. december 31.

                             Markó László                                                       Romsics Imre

                                    elnök                                                                     titkár

     Somorai László

     az EB elnöke

Költségvetési támogatás felhasználása

 

 

            A Kalocsai Múzeumbarátok Köre a 2017. esztendőben 70.830,- Forint költségvetési támogatást (SZJA 1%) kapott.

Kalocsa, 2017. december 31.

                             Markó László                                                        Romsics Imre

                                    elnök                                                                     titkár

                                                           Somorai László

                                                               az EB elnöke

A cél szerinti juttatások kimutatása a 2017. évről

 

            A Kalocsai Múzeumbarátok Köre a 2017. évben cél szerinti juttatásban nem részesült:

Kalocsa, 2017. december 31.

                             Markó László                                                        Romsics Imre

                                    elnök                                                                     titkár

                                                                  Somorai László

                                                                    az EB elnöke