A Kalocsai Múzeumbarátok Köre

Közhasznúsági tevékenysége a 2012. esztendőben

            2012. december 31-én 151 rendes tagja volt körünknek. 4 tagtársunkat gyászoljuk:

Jakab Péterné (2012. szeptember 23.), Dr Csanádi Lajosné (2012. október 27.), Bencze Károlyné (2013. január 24.), Markó Gyula (2013. február 2.).

            2012. február 29-én tartottuk közgyűlésünket. Az azt megelőző napon az Ellenörző Bizottság vizsgálta át a Kör pénzügyeit.

            A Múzeumi Hírlevél X. évfolyamából egy számot adtunk ki – 2012. február 8.

            A Múzeumok Őszi Fesztiválja költségéből adtuk ki az 1 %-os kampány kártyanaptárát. Élet a vizek között. A Kalocsai Sárköz településtörténete (XI–XVII. század) című program meghívójának része lett a 2013. évi naptár.

            Az 1 %-ok felajánlásából 60.476 forintot kapott a Kör, melyet a Nem messze van ide Kalocsa című könyv kiadására fordítunk.

A múzeumi átszervezések miatt nem maradt energiánk a tervezett könyvkiadások szervezésére.

Újabb kiadványunkat, a Rekviem a parasztságért című könyvet megküldtük a Viski Károly Múzeum cserepartnereinek, összesen 126 db kötetet fordítottunk e célra.

Megvalósult programjaink

1.   2012. február 29. – 2012. évi rendes közgyűlés

2.   2012. február 29. – A közgyűlés keretében Schőn Mária tartott előadást a hajósi sváb népdalokról, melyből kötetet szeretne kiadni a Kör.

3.   2012. március 14. – 48-as vacsora. Fáklyás felvonulás keretében megkoszorúztuk a Negyvennyolcasok terén Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobrát, ahol Kapitány Erik elszavalta a Nemzeti dalt, a Jóbarátok Férfikar közreműködésével pedig közösen elénekeltük a Szózatot és a Kossuth Lajos azt üzente című dalt.

A régi kalocsai hagyományt fölelevenítve, kivilágítottuk a múzeum ablakait, amelyhez többen csatlakoztak a város lakói közül, először az évek során a szomszédos gyermekotthon is.

      A múzeumi vacsora ünnepi beszédét Török Ferenc polgármester mondta, amely előtt a Kalocsa Kamarakórus énekelte a Himnuszt. A beszéd után Romsics Imre múzeumigazgató elszavalta Utassy József: Tüzem, lobogóm című versét, és részleteket olvasott Hang Ferenc: Kalocsai szellemi omnibuszából. Ezután a Kalocsa Kamarakórus énekelt: Ludwig von Beethoven – Vörösmarty Mihály: Ünnepélyre, Este jött a parancsolat (népdal), Ütik a rézdobot (népdal). Ezután ismételten Romsics Imre olvasott részleteket a Hang könyvből, s szavalta Utassy József: Hurrá! című versét. A műsor végén a Kalocsa Kamarakórus énekelt negyvennyolcas kórusműveket.

      A vacsora pohárköszöntőjét Markó László köri elnök mondta.

      A marhapörköltet Halász László főzte.

4.   2012. április 11. – Ezen a napon jelent meg hivatalosan és akkor mutattuk be Marelyin Kiss József – Valuch Tibor: Rekviem a parasztságért című kötetünket, amelyen a szerzők és Romsics Imre szerkesztő mellett megjelent a könyv lektora Gyarmati György is. A bemutató közben Romsics Erzsébet részleteket olvasott fel a kötetből.

5.   2012. április 11. – Sajtótájékoztatót tartottunk a helyi sajtó számára, ahol bemutattuk legújabb kiadványunkat, a Rekviem a parasztságért című kötetet.

6.   2012. április 15. – június 23. – A Kör tagjaiból szervezett csoport betanulta és a Múzeumok éjszakáján előadta az Ahogy tetszik című színdarabot, melyet Shakespeare műve alapján Romsics Imréné írt és rendezett. Ez idő alatt 23 próbát tartottunk.

Szereposztás: Elűzött herceg – Dunai László, Rosalinda – Romsics Erzsébet, Frigyes herceg – Kapitány Erik, Célia – Somorai Anna, Olivér – Kocsis Attila, Jakab – Ifj. Romsics Imre, Orlando – Putnoki Roland, Borotva – Romsics Imre, Le Beau – Jakab Róbert, Jaques – Kapitány Erik, Charles – Ifj. Romsics Imre, Ádám – Jakab Róbert, Corin – Balogh Gábor, Silvius – Markó László, Phébe – Katus Gabriella, Lidi – Ivó Mária, Vilmos – Ifj. Romsics Imre, Maszlagi Alajos – Somorai László, Hymen – Jakabné Csóti Csilla, Denis – Kapitány Bánk, Amiens – Kapitány-Kovács Viola, Karvezető – Villányi Eszter

Jelmez: Romsics Imréné

Közreműködött: Kalocsa Kamarakórus

7.   2012. május 19–20. – Múzeumok majálisa – Budapest. A Kör programokat szervezett a Viski Károly Múzeum sátrába. Kiadványaink árusítása mellett, Romsics Lászlóné a Népművészet mestere (vasárnap) és Tóth Lászlóné népi iparművész (szombat) a pingálást és a tojásfestést mutatta be, ifjabb Romsics Imre pedig a paprikatörést irányította.

8.   2012. június 23. – A Múzeumok éjszakája című programot hatodszor szerveztük meg. A 1900 órától hajnali 200 óráig tartó rendezvény keretében 7 helyszínen 19 különböző programot szerveztünk. Az estét 564 fő látogatta meg. Ez évben a Múzeumok éjszakája része volt a város által szervezett Szent Iván éji mulatság 2012 című rendezvénynek, így költségeit részben a Kalocsai Városmarketing Kft. biztosította.

      A kalocsai Betlehem címmel rendeztünk kiállítást az óvodások rajzaiból, melyet Kovácsné Czinege Piroska nyitott meg. Díjazottak: I.: Rideg Lili, II.: Tóth Gergő, III.: Tordy Lili. Különdíj: András Gerda. A zsűrizést Lakatos Ervin végezte. A szülők diavetítés keretében nézhették meg a gyermekek múzeumi foglalkozásait. A gyerekek Czidor Lászlóné vezetésével szalmacsigát és fonalkígyót készítettek, a felnőttek és a gyerekek is Czár János (a Népművészet mestere) irányításával aratókoszorút állíthattak össze. Ugyancsak a közművelődési teremben nyílt lehetőség egy régi kalocsai étel, a rántott gombóc főzésére, kóstolására, receptjének begyűjtésére.

      A Tóth Mike teremben a Dallos Mézeskalács árusította termékeit, valamint az öregcsertői Tamás Ferenc sajtjait kóstolhatták meg a látogatók.

      Az emeleti kiállítótermekben rendeztük meg a szobarégészetet, ott jövendölt Virágné Hollósi Ilona kártyavető. Az emeleti első teremben rendeztük meg a Gombócok a Kalocsai Sárközből című kiállítást, melynek anyagát - a rövid bemutatás után – a vendégek elfogyasztották. A zsűri: Markó László (elnök), Dávid Edit és Stadlerné Rausch Réka volt. A gombócfőző verseny díjazottjai: sós kategória – I. Feketéné Bagó Kata; II. Kressin Anna Elisabeth; különdíj – Sárdi Anna. Édes kategória: I. Szarvas Ildikó; különdíj – Takács Hajnalka.

      Az állandó kiállításban Dr. András Lászlóné tartott tárlatvezetést.

      Az est egésze alatt játékos vetélkedőn vehettek részt a látogatók, Ki mit talál a kiállításban? címmel. 24 db oda nem illő tárgyat helyeztünk el a tárlatokban, ezt kellett megtalálni. E vetélkedő díjazottjai: I.: Bischof Armida, Baja, II.: Tóthné Markella Noémi, Fajsz, III: Lovas-Nagy Soma, Bátya.

      Az udvaron harmadik alkalommal lehetett kipróbálni a paprikatörés fárasztó munkáját.

      A Varajti Gizella Színjátszókör az aratási szokásokat mutatta be, közben a Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakiskola az aratók ételét főzte, melyet a résztvevők és az ínyenc vendégek is megkóstolhattak.

      Ismét nagy sikerrel adták elő a kör tagjai a színdarabot. William Shakespeare: Ahogy tetszik című vígjátékát Romsics Imréné írta át és rendezte. Az előadáson a Kalocsa Kamarakórus közreműködött.

      Az éjszaka táncházzal – Sztankovics Mariann és zenekara muzsikált – és tűzgyújtással zárult.

9.   2012. július 7. – Megnyitottuk az „Üzenet a jövőbe” Postatörténeti emlékek a Viski Károly Múzeum gyűjteményeiben című időszaki kiállítást, melyet a HUNFILA 2012 KALOCSA tiszteletére rendeztünk. Ennek következményeként ebben az esztendőben nem szerepeltünk a Kulturális Örökség Napjain.

10.2012. július 8. – Romsics Imre homokmégyi kertjében fogadtuk a Múzeumok éjszakája szereplőit, megköszönve a sok segítséget. A halászlé vacsora után levetítettük a színdarabot.

11.2012. október 2–26. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rendeztük meg az Élet a vizek között – A Kalocsai Sárköz településtörténete (XI–XVII. század) című rendezvényünket. A gimnázium 9–12. osztályait a közművelődési teremben fogadtuk, ahol Romsics Imre tartott vetítettképes előadást, majd a gyerekek egy régi kalocsai ételt, a rántottgombócot főzték és kóstolták meg.

Előadások

2012. március 28. – Kustár Rozália: Régészeti terepbejárások Kalocsától délre.

2012. április 25. – Sümegi Pál: Őskörnyezeti változások a Kalocsai Sárközben.

2012. május 23. – Romsics Imre: A Kalocsai Sárköz települései a XI–XVII. században.

2012. szeptember 26. – Balázs Réka: Halmok, hegyek, várak a Kalocsai Sárközben.

2012. október 24. – Maton Tibor: Fajsz – Garadomb őskori települése.

2012. november 28. – Székely György: Bronzkori kocsi Nemesnádudvarról

 

Vezetőségi ülések

2012. február 29.        Viski Károly Múzeum

EB ülések

2012. február 28.        Viski Károly Múzeum

Iskolai és óvodai foglalkozások

2012. január 18. – Hétköznapok ételei a Kalocsai Sárközben

2012. március 13. – Megemlékezés 1848. március 15-ről. Kalocsa történelmi emlékei

2012. március 21. – A Honfoglalás-kor régészeti leletei Kalocsán és környékén

2012. március 23. – Pénzek, érmek a kalocsai éremgyűjteményben

2012. március 29. – Húsvét misztériuma a néphagyományok tükrében

2012. április 13. – Ásványkincsek és azok felhasználása

2012. április 23. – Étkezési szokások

2012. május 16. – Pingálás, csörögesütés

2012. május 17. – Szövés, fonás eszközei és hagyományai Kalocsán

2012. június 1. – II. világháború, zsidótörvények

2012. június 14. – A kalocsai hímzés története

2012. szeptember 26. – Így élt az ősember

2012. szeptember 28. – Kukoricafosztás

2012. október 2. – Élet a vizek között

2012. október 2. – Élet a vizek között

2012. október 5. – Így éltek régen

2012. október 8. – Élet a vizek között

2012. október 8. – Élet a vizek között

2012. október 10. – Élet a vizek között

2012. október 11. – Élet a vizek között

2012. október 11. – Élet a vizek között

2012. október 12. – Régi tárgyak használata

2012. október 15. – Élet a vizek között

2012. október 16. – Élet a vizek között

2012. október 17. – Megszólalnak a régészeti leletek – ókor

2012. október 19. – A Honfoglalás-kor és a kora Árpád-kor régészeti leletei

2012. október 26. – Élet a vizek között

2012. október 26. – Élet a vizek között

2012. november 15. – Az ásványok és az élet

2012. november 15. – Az ásványok és az élet

2012. november 15. – Az ásványok és az élet

2012. november 15. – Népek, életformák, hagyományok a Kalocsai Sárközben

2012. november 15. – Népek, életformák, hagyományok a Kalocsai Sárközben

2012. november 15. – Népek, életformák, hagyományok a Kalocsai Sárközben

2012. november 16. – Mosás, vasalás, szappanfőzés

2012. november 20. – A régészet és az élet

2012. november 21. – Világítás és eszközei

2012. december 4. – Társasági élet a fonóban

2012. december 12. – Cserépedények

2012. december 14. – Múzeumi karácsony

 

Óvodás foglalkozások

2012. január 11. – Vízkereszt

2012. február 15. – Farsang

2012. április 4. – Húsvét

2012. május 9. – Szent György-nap

2012. szeptember 19. – Szent István-nap – Új kenyér

2012. október 3. – Szüret

2012. november 6. – Vásár

2012. november 28. – Disznótor

2012. december 19. – Karácsony

            A múzeumpedagógiai programokat Romsics Imre tervezte, Réz Ildikó szervezte. A lebonyolításban közreműködött: Romsics Lászlóné (tag), ifjabb Romsics László (tag), Romsics Imréné (tag), Katus Gabriella (tag), Markóné Fazekas Ildikó (tag), Nagy Angéla és a múzeum összes dolgozója.

Kalocsa, 2013. február 12.

                                                                                              Romsics Imre

                                                                                                   titkár

 

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vagyonának felhasználásával kapcsolatos

kimutatás a 2012. évről

 

2011. évről áthozat                                                                               1.615.884.-

2012. évi bevételek:

            Természetes személyektől származó tagdíjbevétel                           109.000.-

            Kamatbevétel                                                                                    1.042.-

            Készletértékesítés                                                                         309.330.-

            APEH SZJA 1 %-ának visszautalása                                                 60.476.-

Múzeumpedagógiai programhoz támogatás                                      116.880.-

Rekviem a parasztságért könyv kiadásához támogatás                       50.000.-

            Egyéb                                                                                              4.870.-

                        A 2012. évi növekmény                                                    651.598.-

                        A 2012. évi bevételek nyitóval együtt                            2.267.482.-

2012. évi kiadások:

            Bankköltség                                                                                    37.762.-

            Múzeumpedagógiai program költségei                                             162.197.-

            Múzeumok éjszakája program költségei                                            60.785.-

            Rekviem a parasztságért könyv kiadása                                           566.075.-

            Egyéb dologi kiadások                                                                   204.300.-

                        2012. évi kiadások összesen                                         1.031.119.-

 

            2012. évi pénzmaradvány                                                         1.236.363.-

 

 

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vagyona 2012. december 31-én

 

Pénzeszközök

            Bankszámla                               975.491.-

            Pénztár                                      260.872.-

            Összes pénzeszköz                1.236.363.-

Befektetett eszközök

            Tárgyi eszközök                         41.553.-

Készletek:

Kalocsa anno…                                                                       428 db            1.284.000.-

A Kalocsai ásványgyűjtemény (II. kiadás)                                  831 db               249.300.-

A Tiszai Korona-kerület telepítéstörténete                                  168 db               504.000.-

A kőbe faragott élet                                                                 133 db                 33.250.-

Kalocsai kontraktusok                                                             158 db               158.000.-

A Kalocsai Sárköz régészeti emlékei                                        204 db                 30.600.-

Šumo, šumo, visoka ši (Erdő, erdő, de magos vagy)                   219 db               219.000.-

Képeslapcsomag (Kalocsa anno…, ásványtári)                          2481db               496.200.-

A Kalocsai érseki egyház története I.                                           74 db               111.000.-

A kalocsai érseki egyház története II.                                         271 db               677.500.-

Kiss István: Képeslap                                                               298 db                 14.900.-

Kalocsai kiskocsmában CD                                                     1287 db            2.574.000.-

Kalocsai kiskocsmában kazetta                                                334 db               334.000.-

Népi gyermekjátékok Kalocsa környékén                                   559 db               559.000.-

Élő népművészet Kalocsán                                                         30 db                45.000.-

A kalocsai pota nyelvjárássziget                                                136 db               136.000.-

A középkori Kalocsa-Bácsi Érsekség (térkép)                            187 db                 93.500.-

A középkori Kalocsa-Bácsi Érsekség (térkép-plakát)                  141 db                 84.600.-

Szabó József emlékkönyv                                                        150 db               225.000.-

Fehér Zoltán: Mondták a régi öregek                                           79 db               118.500.-

Bárth János: Kétvízközi népismeret                                          224 db            1.120.000.-

Lantos Andrea: Középkori templom és temető…                       224 db                 89.600.-

Romsics Imre: Az Öreg-köröszt                                                85 db               127.500.-

Romsics Imre: Kalocsa és vidéke                                          1260 db               630.000.-

Kalocsa Kamarakórus: Örömzene CD                                     450 db               675.000.-

Magóné Tóth Gy.: Zsidók Kalocsán és környékén                      38 db                 95.000.-

A kalocsai polihisztor. Tóth Mike-emlékkönyv                            95 db               142.500.-

Rekviem a parasztságért                                                       405 db            2.025.000.-

                                   Összes készlet                                                        11.564.950,-

 

Összes vagyon                                                                                       12.842.866.-

 

Tisztségviselőknek nyújtott támogatás

 

            A Kalocsai Múzeumbarátok Köre a 2012. esztendőben a tisztségviselőknek támogatást nem adott.

 

Költségvetési támogatás felhasználása

 

            A Kalocsai Múzeumbarátok Köre a 2012. esztendőben nem kapott költségvetési támogatást.

 

A cél szerinti juttatások kimutatása a 2012. évről

 

            A Kalocsai Múzeumbarátok Köre a 2012. évben egy cél szerinti juttatással gazdálkodott:

            Homokmégyért Alapítvány – Rekviem a parasztságért könyv kiadása       50.000 Ft

Kalocsa, 2013. február 26.

                             Markó László                                      Romsics Imre                                           Somorai László

                                  elnök                                                   titkár                                                   az EB elnöke