2009. december 31-én 184 rendes tagja volt körünknek. A 2009. esztendőben 9 új taggal gyarapodott létszámunk. Egy tagtársunkat gyászoljuk: Dániel Gézáné (2009. június 24.)

2009. február 25-én tartottuk évi rendes közgyűlésünket.

A Múzeumi Hírlevél VII. évfolyamából egy számot adtunk ki – 2009. február 2.

A Nemzeti Civil Alapprogram támogatása kicsi, az alapfeladatok finanszírozására fordítottuk.

Az NCA támogatásból adtuk ki az 1 %-os kampány kártyanaptárát. Ősszel a Tóth Mike – emléknap keretében adtunk ki egy olyan meghívót, mely a 2010. évi kártyanaptárt is tartalmazta.

Az 1%-ok felajánlásából 82. 900.- forintot kapott a kör, melyet a Tóth Mike szobor elkészíttetésére fordítottunk.

Megvalósult programjaink

2009. január 14.- Egyeztető fórumot tartottunk a Kalocsai civil szervezetek számára az NCA elektori rendszeréről.
2. 2009. február 25. – 2009. évi rendes közgyűlés.

3. 2009. március 14. – 48-as vacsora. Fáklyás felvonulás keretében megkoszorúztuk a Negyvennyolcasok terén Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobrát. Egy XIX. századi hagyományt felelevenítve, kivilágítottuk a múzeum ablakait.

A Negyvennyolcasok terén a Petőfi szobornál Kapitány Erik szavalta el Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét, majd elénekeltük a Szózatot. Kossuth Lajos szobránál a Kossuth Lajos azt üzente című dalt énekeltük.

A múzeumi vacsora ünnepi beszédét Török Gusztáv Andor polgármester mondta, mely előtt a Kalocsa Kamarakórus elénekelte a Himnuszt, a Jóbarátok Férfikar pedig Bartók Béla: Levél az otthoniakhoz című művét. A beszéd után Romsics Imre múzeumigazgató szavalt. (Arany János: A Wales-i bárdok, Tompa Mihály: A gólyához, Arany János: A rab gólya)

Közreműködött a Kalocsa Kamarakórus: Villányi Eszter vezényletével, akik népdalfeldolgozásokat és 48-as témájú kórusműveket énekeltek.

A vacsorára tálalt marhapörköltet Romsics László tagtársunk főzte.

4. 2009. április 5. – június 20. – a kör tagjaiból szervezett csoport betanulta és a Múzeumok éjszakáján előadta a Figaro házassága, avagy Egy őrült nap című színdarabot, melyet Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais vígjátéka alapján Romsics Imréné írt és rendezett. Ez idő alatt 24 próbát tartottunk.

Szereposztás: Almaviva gróf: Kapitány Erik, Grófnő: Ivó Mária, Figaro: Romsics Imre, Zsuzsi: Jakabné Csóti Csilla, Marcellina: Romsicsné Tóth Mária, Antonio: Jakab Róbert, Fanchette: Romsics Erzsébet, Chérubin: Romsics Marcell, Bartollo: Romsics László, Bazilio: Somorai László, Don Gusman De Mamlasz: Balogh Gábor, Dupla-Marék: Vörös Attila, Ajtónálló: Jenei Gábor, Naplop: Romsics Imre (ifjabb), Pásztorlányok:, Fekete Kitti, Jakab Johanna, Somorai Anna, Zahorecz Anna, Pásztorfiúk: Putnoki Roland, Szabó Norbert.

Díszlet: Fekete Róbert, Romsics Imréné, Jelmez: Romsics Imréné

Zene: Kalocsa Kamarakórus

5. 2009. május 16-17. – Múzeumok majálisa, Budapest. A kör programokat szervezett a Viski Károly Múzeum sátrába. Szombaton Tóth Lászlóné, vasárnap Romsics Lászlóné (a Népművészet mestere) tartott pingáló és tojásfestő bemutatót és foglalkozást. Másodszor szerveztünk paprikatörést melyen, szombaton ifjabb Romsics Imre, vasárnap Romsics Erzsébet segített.

6. 2009. május 25. – Egyeztető fórumot szerveztünk kalocsai civil szervezeteknek a kalocsai népművészetről abból a célból, hogy megkezdtük a „pályázati” anyag összeállítását a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére való felvételre.

7. 2009. június 17. – Megjelent a Kalocsai Múzeumi Értekezések 12. köteteként Magóné Tóth Gyöngyi: A zsidóság története Kalocsán című könyvünk, melyet a Városi Színházban mutattunk be a Kalocsai zsidóság elhurcolásának 65. évfordulóján rendezett emléknapok keretében. A könyvbemutatót Romsics Imre, a könyv lektora és szerkesztője mutatta be.

8. 2009. június 18. – Ugyancsak a zsidó Emléknap keretében rendeztük meg a Mozaikok a kalocsai zsidóság életéből című időszaki kiállításunkat, melynek megnyitóját Romsics Imre múzeumigazgató tartotta.

9. 2009. június 20. – Múzeumok éjszakája. Harmadik alkalommal rendeztük meg. 19 órától hajnali 200 óráig tartottak a rendezvények, 6 helyen összesen 18 féle programot rendeztünk. Az estén 263 fő vett részt – szakadó esőben, nagyon hidegben zajlottak az udvari rendezvények, a színpad és a nézők fölé emelt sátrak csak részben enyhítették a kellemetlenségeket.

Élményeim a múzeumban címmel nyitottunk kiállítást az óvodások rajzaiból a közművelődési teremben, melyet Tóthné Duzmath Mária mutatott be. Itt adtuk át a rajzpályázat díjait is: I. díj Dusnoki Zalán, II. díj Szigeti Péter, III. díj Baranyi Bálint. Különdíjban részesült: Bolvári Patrik és Hornyák Emese. A rajzpályázat zsűrije Lakatos Ervin volt. A kiállítás után Czidor Lászlóné Körmönfonás címmel vezetett gyermekjáték-készítő foglalkozást ugyanott.

Másodszor rendeztük meg a Kalácsok a Kalocsai Sárközben című kiállítást, melyet az emeleti kiállítás második termében állítottunk föl. E kiállítás háziasszonya és kurátora Markóné Fazekas Ildikó volt. A zsűri: Markó László (elnök), Molnár Jánosné, Magóné Tóth Gyöngyi. A kiállítás ebben az esztendőben is gyorsan elfogyott. A nyertesek: I. díj: Madarász Lászlóné, II. díj: Annellisse Kresin, III. díj: Dallos Zsolt. Különdíjasok: Tóth Jánosné, Ifj Kripta Istvánné, Romsicsné Tóth Mária, Kis – Vén Attiláné.

A nyertesek ajándékait Markó László és Romsics László ajánlották föl.

Az emeleti első kiállítóteremben Török Ferenc és Szörényi Tamás nyilvános műtermében készültek a látogatók portréi. A negyedik teremben Virágné Hollósi Ilona kártyából jósolt az érdeklődőknek.

András Lászlóné 1930-kor tartott tárlatvezetést a néprajzi kiállításban.

Az ásványtárban a Bio-Drog-Berta Kft. tartott kóstolással egybekötött termékbemutatót. Mellettük a Dallos Mézeskalács kínálta termékeit.

Az est egésze alatt totót tölthettek ki az érdeklődők. A helyes tippelők között a Pyramus Kft és a Kör felajánlásait sorsoltuk ki.

A fő programok az udvaron zajlottak – szakadó hideg esőben. Először a Kalocsai Kamarakórus adott elő Spirituálékat. Azután a tiszakécskei Tisza-83 Citerazenekar adott nagysikerű koncertet A népdaltól Straussig címmel. Az estet Farkas Lajos, megyei múzeumigazgató-helyettes nyitotta, a háziasszony Szalai Diánna szerkesztő-riporter volt.

Az est csúcspontja ismét a színdarab volt–Figaro házassága, avagy Egy őrült nap. Az est végén a Kobolya Zenekar játszott a hideg miatt megfogyatkozott közönségnek a közművelődési teremben.

10. 2009. június 27. – Romsics Imre homokmégyi kertjében fogadtuk a Múzeumok éjszakája szereplőit, megköszönve a sok segítséget.

11. 2009. július 14. – A második tréninget szerveztük a kalocsai népművészetről a civil szervezeteknek

12. 2009. október 5-7. – kettő este vendégül láttuk a néprajzos muzeológusok továbbképzésén résztvevő etnográfusokat.

13. 2009. október 21. – Tóth Mike emléknap. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rendeztük meg. Ennek keretében jelent meg a Kalocsai Múzeumi értekezések 11. köteteként a Tóth Mike – emlékkönyv (szerkesztette: Hála József és Romsics Imre). A könyvet Dr. Kecskeméti Tibor és Romsics Imre mutatta be. Felavattuk Tóth Mike bronzszobrát, melyet a szekszárdi Tövisháti András alkotott, s melyet az ásványtárban helyeztünk el. A szobrot Perity Lajos gimnáziumigazgató leplezte le. Átneveztük az ásványtár termét, új megnevezése: Tóth Mike - terem. A névadást Laczkó János megyei múzeumigazgató végezte.

14. 2009. november 11. – december 2. között 14 gimnáziumi osztálynak (+1 Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola) mutattuk be Tóth Mike munkásságát. Az órák végén egy - egy Tóth Mike emlékkönyvet nyerhettek az osztályok.

Előadások

2009. február 25. – Magóné Tóth Gyöngyi: A kalocsai zsidó hitközség

2009. április 1. – Asbóth Miklós: Kalandozások a kalocsai közterületek világában

2009. május 6. – Szebényi Béla: Az első magyar kőfaragók

2009. június 3. – Dobai Attila – Tamás Ádám: Az Örjegi madárvilág

2009. október 1. – Homokmégy és az Öreg - köröszt

Vezetőségi ülések

2009. február 24. Viski Károly Múzeum

EB ülések

2009. február 20. Viski Károly Múzeum

Iskolai és óvodai foglalkozások

2009. január 20. – Szövés, fonás

2009. január 20. – Szövés, fonás

2009. november 11. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. november 11. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. november 11.– Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. november 16. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. november 16. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. november 16. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. november 16. – Kalocsa néprajzi értékei

2009. november 23. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. november 23. – A kalocsai ásványgyűjtemény

2009. november 23. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. november 23. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. november 24. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. november 24. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. november 26. – Honfoglalás kor a régészeti leletek alapján

2009. december 2. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. december 2. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. december 2. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. december 2. – Tóth Mike, a kalocsai polihisztor

2009. december 17. – Régi karácsony

2009. december 17. – Régi karácsony

Óvodás foglalkozások

2009. január 28. – Vízkereszt

2009. február 19. – Farsang

2009. március 26. – Húsvét

2009. április 30. – Szent György

2009. november 4. – Szüret

2009. november 25. – Disznótor

2009. december 16. - Karácsony

E rendezvényeken részt vett a város összes óvodájának összes nagycsoportosa, valamint Homokmégy, Szakmár, Újtelek óvodásai. A programokat általában hat, az utolsó kettőt öt csoportban rendeztük meg. A rendezvény programját Romsics Imre állította össze. A lebonyolításban közreműködött: Romsics Lászlóné (tag), Romsics László (tag), Romsics Imréné (tag), Katus Gabriella (tag), Markóné Fazekas Ildikó (tag), Czidor Lászlóné (tag), Vácz Péterné, és a múzeum összes dolgozója.

Kalocsa, 2010. február 27.

Romsics Imre

Titkár

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vagyonának felhasználásával kapcsolatos
kimutatás a 2009. évről

2008. évről áthozat 3.189.385-

2009. évi bevételek:

Természetes személyektől származó tagdíjbevétel 130.500.-

Jogi személyektől származó tagdíjbevétel 10.000.-

Kamatbevétel 4.421.-

Készletértékesítés 647.850.-

APEH SZJA 1 %-ának visszautalása 82.900.-

Természetes személyektől származó támogatás 7.500.-

Óvodás programhoz támogatás 115.950.-

NCA pályázati támogatás (működés – 2009. év) 201.000.-

MAZSIHISZ -Magóné Tóth Gyöngyi: A kalocsai zsidóság tört. 100.000.-

Kalocsa Város Önkormányzat – Esztendő jeles napjai

Óvodás programhoz 150.000.-

MTA Földtani Intézet: Tóth Mike emlékkönyv 250.000.-

Egyéb 310.-

A 2009. évi növekmény 1.700.431.-

A 2009. évi bevételek nyitóval együtt 4.889.816.-

2009. évi kiadások:

NCA támogatás működésre (2008. év): 108.840.-

1%-os kampány nyomdaköltsége 17.160.-

Könyvelői díj 43.200.-

Számítógép karbantartás díja 46.080.-

Postaköltség 2.400.-

NCA támogatás működésre (2009. év) 12.710.-

Domain név éves díja 2.500.-

Szoftver regisztrációs díj 10.210.-

Bankköltség 42.894.-

Kalocsa Önkormányzat támogatásból - óvodás program ktg. 168.819.-

Tengertánc program pályázat költségei (NKA 2008) 325.557.-

A kalocsai zsidóság története c. könyv kiadása 1.563.710.-

Tóth Mike emlékkönyv kiadása 430.000.-

Múzeumok éjszakája program költségei 344.392.-

Pénzátadás Múzeumi Szervezetnek –

Tóth Mike szobor elkészítésére 350.000.-

Egyéb dologi kiadások 56.748.-

2009. évi kiadások összesen 3.403.670.-

2009. évi pénzmaradvány 1.486.146.-

Kalocsa, 2010. február 15.

Markó László Romsics Imre Somorai László

elnök titkár az EB elnöke

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vagyona 2009. december 31-én:

Pénzeszközök

Bankszámla 1.236.493.-

Pénztár 249.653-

Összes pénzeszköz 1.486.146.-

Befektetett eszközök

Tárgyi eszközök 6.426.-

Készletek:

Kalocsa anno… 498 db 1.494.000.-

A Kalocsai ásványgyűjtemény (II. kiadás) 851 db 255.300.-

A Tiszai Korona-kerület telepítéstörténete 183 db 549.000.-

A kőbe faragott élet 134 db 33.500.-

Kalocsai kontraktusok 163 db 163.000.-

A Kalocsai Sárköz régészeti emlékei 227 db 34.050.-

Šumo, šumo, visoka ši (Erdő, erdő, de magos vagy) 224 db 224.000.-

Képeslapcsomag (Kalocsa anno…, ásványtári) 2762 db 552.400.-

A Kalocsai érseki egyház története I. 90 db 135.000.-

A kalocsai érseki egyház története II. 288 db 720.000.-

Kiss István: Képeslap 408 db 20.400.-

Kalocsai kiskocsmában CD 1345 db 1.345.000.-

Kalocsai kiskocsmában kazetta 334 db 334.000.-

Népi gyermekjátékok Kalocsa környékén 586 db 586.000.-

Élő népművészet Kalocsán 152 db 228.000.-

A kalocsai pota nyelvjárássziget 141 db 141.000.-

A középkori Kalocsa-Bácsi Érsekség (térkép) 193 db 96.500.-

A középkori Kalocsa-Bácsi Érsekség (térkép-plakát) 146 db 87.600.-

Szabó József emlékkönyv 168 db 252.000.-

Fehér Zoltán: Mondták a régi öregek 90 db 135.000.-

Bárth János: Kétvízközi népismeret 238 db 1.190.000.-

Lantos Andrea: Középkori templom és temető… 236 db 94.400.-

Romsics Imre: Az Öreg-köröszt 112 db 168.000.-

Romsics Imre: Kalocsa és vidéke 1357 db 678.500.-

Kalocsa Kamarakórus: Örömzene CD 511 db 766.500.-

Magóné Tóth Gy.: Zsidók Kalocsán és környékén 60 db 150.000.-

A kalocsai polihisztor. Tóth Mike-emlékkönyv 116 db 174.000.-

Összes készlet 10.607.150.-

Összes vagyon 12.099.722.-

Kalocsa, 2010. február 15.

Somorai László

az EB elnöke