A Kalocsai Múzeumbarátok Köre

Közhasznúsági tevékenysége a 2022. esztendőben

            2022. december 31-én 112 rendes tagja volt körünknek. A 2022. évben 9 új taggal bővült a kör: Kálóczi Andrásné, Tóth Lászlóné, Pusztai Dénes, Béleczki Ildikó, Szombati Ferencné, Deák Nóra, Ivánné Kollár Angéla, Balla Erika, Dr. Mészáros István. Elhunyt Piukovics Lajos tagtársunk.

            2022. április 6-án tartottuk közgyűlésünket.

            A Múzeumi Hírlevél XIX. évfolyamából egy számot adtunk ki – 2022. február 23.

A 2022. esztendőben 1 fővel növekedett a múzeum létszáma, ami feladatbővüléssel jár és enyhíti a Nicolas Schöffer Gyűjtemény nyitvatartásának nehézségeit.

            Az 1%-ok felajánlásából 2022. évben 70.175.- forintot kaptunk, mely összeget Schőn Mária: A hajósi táj története a sváb földrajzi nevekben című könyv kiadására fordítottuk.

            A 2022. esztendőben 3 db könyvet jelentettünk meg:

Schőn Mária: A hajósi táj története a sváb földrajzi nevekben. Kalocsa, 2022.

Kalocsai Múzeumi Értekezések 22.

Mészáros István: Három kalocsai érsek szakrális műkincsei a XIX. század

második feléből. Kalocsa, 2022. Kalocsai Múzeumi Közlemények 6.

                        Budai Viktória (Szerkesztette): Kalocsa Art 2022. Kalocsa, 2022. Sorozaton kívül

            Kiadványainkból rendszeresen ajánlunk föl példányokat a Viski Károly Múzeum Kalocsa programjaira, az intézmény vendégeinek, partnereinek.

Megvalósult programjaink

2022. március 14-én tartotta – kettő esztendei kényszerű kihagyás után – a Kalocsai Múzeumbarátok Köre a hagyományos 48-as vacsoráját, mely fáklyás felvonulással és kivilágítással párosult. Az ünnepi beszédet Dr. Filvig Géza polgármester mondta. Az ünnepi műsort a Vén Ferencné vezette Mezei Virágok Népdalkör tartotta. Romsics Imre múzeumigazgató a Damjanich János feleségéhez írt szerelmes levelének fölolvasása után három Utassy József verset szavalt. Markó László elnök pohárköszöntője után a homokmégyi Matos Péter főzte birkáskáposztát tálaltuk föl.

2022. április 6-án tartotta közgyűlését a Kalocsai Múzeumbarátok Köre, melynek keretében Romsics Imre előadást tartott a Viski Károly Múzeum Kalocsa jelentősebb pályázatairól.

2022. május 18–22. között a Múzeumi Világnap alkalmából rendeztünk kiállítást a múzeum alapító igazgatójáról, r. Gábor Lajosról.

2022. május 21-én részt vettünk a Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeumban. Írás, pingálás: Kripta Istvánné, paprikajancsi készítés: Marosi Mária, könyvárusítás: Réz Ildikó.

2022. május 28. A tervezett örjegi gyalogtúrát a folyamatos esőzés miatt az indulás reggelén átszerveztük. A kiskunhalasi Thorma János Múzeumban Szakál Aurél múzeumigazgató fogadott bennünket, ahol megtekintettük az állandó kiállításokat – helytörténeti, régészeti, képzőművészeti. Onnan Kiscsalára utaztunk. A Kiskastély Vendégházban Márinné Mária császártöltési sváb húsoskáposztával vendégelt meg bennünket. A kései ebéd végére csendesedő, majd elálló eső lehetővé tette, hogy Romsics Imre rövid gyalogtúrát vezessen az Örjeg és a Högy találkozásához.

2022. június 25. Tizenhatodik alkalommal rendeztük meg a Múzeumok Éjszakája című programot. Farsang az óvodában címmel kiállítást szerveztünk az óvodások rajzaiból, az Egy éjszaka, egy tárgy program keretében mutattuk be Tranovsky Juraj szlovák nyelvű imakönyvét, láthatták a múzeum óvodásprogramjairól készült diaporámát, Kedvenc süteményem címmel süteményversenyt és kóstolót tartottunk. A résztvevők kipróbálhatták a mézeskalács díszítését és vásár is várta az érdeklődőket. Oda nem illő tárgyakat kereshettek a múzeum állandó kiállításaiban. Könnyed esti dallamokat hallgathattak klasszikus gitáron Szigeti Bence gitárművésztől, a Zeneszárnyán repülhettek Geri Tamással és Kálmán Henriettával. A nap záróeseménye A kalocsai virágok új élete című divatbemutató és a tűzgyújtás volt.

2022. július 9-én a Hungarikum konferencia keretén belül poszterkiállítást rendeztünk a kalocsai Hungarikumokból.

2022. augusztus 6. A Klauzál Gábor Társaság megemlékezésén résztvevő vendégeket Romsics Imre kalauzolta. Bejárták azokat a helyszíneket, amelyek kötődnek Klauzál Gáborhoz, annak kalocsai látogatásához.

2022. augusztus 16. Markó László elnök és Romsics Imre múzeumigazgató kerékpártúrát vezetett a sármégyi és a mariházi templomok ásatásaihoz a kör tagjainak. A program keretében Szabóné Lantos Andrea és Romsics Imre mutatta be az ásatásokat, a két középkori település történetét. A sármégyi ásatáson Romsics Imre bográcsban főzött paprikáskrumplit a résztvevőknek, mellé pálinkát és bort kínált.

2022. szeptember 17-én a Kulturális Örökség Napjai keretében nyitottuk meg a „100 éves a kalocsai állami rendőrség” című kiállításunkat. (Rendezte: Romsics Imre, Androvicz Gábor). A kiállításmegnyitó érdeklődőit Markó László, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre elnöke és Dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere köszöntötte. A kiállítást Bóbis Attila rendőralezredes mb. kapitányságvezető nyitotta meg, a kiállítást Romsics Imre múzeumigazgató mutatta be. A kiállításmegnyitó idejében a múzeum parkolójában rendőrautókat mutattunk be. A kiállításmegnyitó után Bóbis Attila rendőralezredes mb. kapitányságvezető és Romsics Imre múzeumigazgató idegenvezető sétát vezetett a Rendőrkapitányságon.

2022. november 5. A Kalocsai Múzeumbarátok Köre a Hagyományok Házával, Homokmégy Község Önkormányzatával, Kalocsa Város Önkormányzatával és a Viski Károly Múzeummal közösen hirdette meg az I. Szarka Vëra Országos Hímző-pályázatot. A kiírásra 37 pályázó 87 db pályaművet adott be. Október 17-én három tagú zsűri – Dr. Illés Károlyné népi iparművész, Romsics Imre ethnographus múzeumigazgató, V. Szathmári Ibolya néprajzkutató – értékelte a beadott hímzéseket. Kettő kategóriában osztottak ki díjakat.

Hagyományos kategória:

I. díj: Tü-körszakkör – Budapest

II. díj: Farkas Sándorné – Kalocsa

II. díj: Romsicsné Balogh Mária – Kalocsa

III. díj: Tóth Lászlóné – Uszód

III. díj: Kripta Istvánné – Kalocsa

Különdíj: Madarász Lászlóné – Kalocsa

Különdíj: Gulyás Lászlóné – Tázlár

Modern kategória:

I. díj: Répási Jenőné – Szakmár

II. díj: Ferkovics Annamária – Kalocsa

II. díj: Vácz Péterné – Kalocsa

III. díj: Szarvas Katalin – Dunakeszi

Különdíj: Tóth Lászlóné – Újtelek

Különdíj: Geiger Jánosné – Öregcsertő

Különdíj: Tarsoly Andorné – Debrecen

Különdíj: Mészáros Szabadi Amália – Kalocsa

A 2022. november 5-én rendezett szakmai napon Molnár Madarász Melinda divattervező és V. Szathmári Ibolya néprajzkutató (betegség miatt írását Jenei Anikó olvasta föl) tartott előadást. A Városi Galériában rendezett kiállítást Romsics Imre múzeumigazgató köszöntötte, Dr. Filvig Géza polgármester és Jenei Anikó népi iparművész nyitotta meg. A programon a Mezei Virágok Népdalkör közreműködött. A kiállítást 2022. november 5–20. között tartottuk nyitva. A fogadás után a homokmégyi Romsics-szálláson avattuk föl a Szarka Vëra-emlékszobát, majd a temetőben megkoszorúztuk Szarka Vëra sírját.

2022. november 23-án felnőtteknek szóló kézműves Szakkört indítottunk Kripta Istvánné vezetésével tojásfestés és hímzés témakörökben. A fűtés hiányában a Szakkör lezárására kényszerültünk december hónapban, majd ideiglenesen áthelyeztük azt a Nicolas Schöffer Gyűjteménybe.

 

Kalocsai Kézműves Kör

2022. január 22. A Hungarikum Liget megnyitója Lakitelken, ahol Kripta Istvánné munkái láthatók a kalocsai tárolóban.

2022. január 28–29. I. Kalocsai Helyi Termelői és Kézműves Vásár. A Kör tagjai berendezték a város által felállított faházat és a vásár ideje alatt bemutatták és árusították termékeiket.

2022. február 02. Tv felvétel a kalocsai vasútállomáson, az M5 tv csatorna Multiverzum című műsorába.

2022. február 19–20. A Kör részt vett a II. Kalocsai Helyi Termelői és Kézműves Vásáron.

2022. februá 20. Keresztelő zsebkendőket hímeztünk és felajánlottuk a Jezsuita Templomnak. Az ott megkeresztelt kisbabák névre szóló hímzett keresztelőkendőt kapnak ajándékba.

2022. február. 22. Szakkört tartottunk a Schöffer Gyűjteményben.

2022. február 23. A Kalocsai Iparkamara fotókiállítás megnyitóján mesterségbemutatót tartottunk.

2022. március 04–06. Békéscsaba A Textiles Konferencia kiállítására bejutottak alkotásaink, egy fő részt vett a konferencián is.

2022. március 07. Szakkört tartottunk a Schöffer Gyűjteményben, a jezsuita templomnak tojásokat festettünk.

2022. március 14. A Viski Károly Múzeumban részt vettünk a 48-as vacsorán.

2022. március 17. A Jászapáti művészeti iskolában kézműves foglalkozást tartottunk.

2022. március 19. A Kalocsai Iparkamarában kézműves foglalkozást tartottunk.

            2022. március 25. Fotózás a Hungarikum falhoz a Városházán.

2022. március 29. Tojáspingáló Szakkört tartottunk a Schöffer Gyűjteményben.

2022. április 2. Kézműves foglalkozás keretében az Iparkamaránál: tojáspingálást és tojáskarcolást mutattunk be. A rendezvény bekerült a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete nyitott hétvégéje programjába.

2022. április 7. Tv felvételen voltunk Homokmégyen, ahol a tojásfestést mutattuk be. A Kalocsai Katolikus Iskola alsós gyerekeivel tojást pingáltunk.

2022. Részt vettünk a Viski Károly Múzeum Családi Napján, ahol kantáros tojásokat készítettünk.

2022. április 15. A „Nyuszi ül a fűben” városi programon tojást pingáltunk a gyerekekkel.

2022. április 29. Pályázati megbeszélés volt a Viski Károly Múzeumban.

2022. május 7–9. Kecskeméten jártunk a Helyi Termék és Hungarikumok Hétvégéjén, ahol viselet- és mesterségbemutatót tartottunk.

2022. május 13. Pályázati megbeszélés volt a Viski Károly Múzeumban.

2022. május 14. Az érsekkerti Veterán Járművek Találkozójára pingált és hímzett ajándéktárgyakat készítettünk.

2022. május 21. Részt vettünk a Múzeumok Majálisán Budapesten, ahol írás és pingálás bemutatót tartottunk.

2022. május 27. Háziipari mintákat azonosítottunk be a Viski Károly Múzeumban.

2022. május 29. Gyermeknapi Kézművesség a Kalocsa Jövőjéért Egyesülettel, ahol hímzést, írást, pingálást és szoknyafércelést mutattunk be.

2022. május 31. Szakkört tartottunk a Schöffer Gyűjteményben, ahol medálokat pingáltunk, amiket felajánlottuk egy beteg kislány gyógyulására.

2022. június 4. A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület évzáró műsorán kézműves foglalkozást tartottunk.

2022. június 5. Részt vettünk az I. Kalocsai Pünkösdi Fesztiválon. A Viski Károly Múzeum előtt bemutatót tartottunk: írás, hímzés, pingálás, szoknyaráncolás, békatorkozás.

2022. június 7. Szakkör foglalkozást tartottunk a Schöffer Gyűjteményben.

2022. június 11. Kecskeméten a Csoóri Fesztiválon Kalocsát képviseltük.

2022. június 11–12. A Kék Madár Fesztiválon kitelepültünk a Sétáló utcába, ahol a felállított faházban egy kis kiállítást rendeztünk be és mesterségbemutatót tartottunk.

2022. június 18. A Dolhai Attila koncerten a felajánlott medálokat árusítottuk, a bevételt átadtuk a szívátültetésen átesett Csenge családjának.

2022. június 25. A Múzeumok Éjszakáján divatbemutatót szerveztünk a Viski Károly Múzeumban.

2022. július 02. A Beregi Hímzés napján Tákoson mesterségbemutatót tartottunk.

2022. augusztus 15. Az Eperföldi Plébánián a Karitasz felkérésére kézműves foglalkozást tartottunk.

2022. augusztus 15–16. Százhalombattán a Summerfeszten kézműves- és viselet bemutatót tartottunk.

2022. augusztus 17. Kerekasztal beszélgetésen vettünk részt Hungarikumokról a Viski Károly Múzeumban.

2022. augusztus 19–21. Részt vettünk a budapesti Mesterségek Ünnepén.

2022. augusztus 29. Kézműves foglalkozást tartottunk a Bem Apó Utcai Szociális Otthonban.

2022. augusztus 31. Az ATV Hazahúzó című műsor tévéfelvételén vettünk részt a Viski Károly Múzeumban.

2022. szeptember 2. Közös kiállításon vettünk részt a Kecskeméti Gobelin és Kézimunka Klubbal Kecskeméten.

2022. szeptember 10. A Megyenapon Kunszentmiklóson viseletbemutatót és pingálás bemutatót tartottunk.

2022. szeptember 17. Részt vettünk a Halászléfőző versenyen Kalocsán.

2022. október 14. Részt vettünk a Népi Iparművészeti Gyűjtemény kiállításán a zsűrizett munkáinkkal.

2022. október 17. Pályamunkákat adtunk be az I. Szarka Vëra Országos Hímzőpályázatra.

2022. október 18. „A Szakkört” indítottuk el tojásfestéssel

2022. október 20. „A Szakkör” hímzés foglalkozása. Homokmégyen az MTV felvételen vettünk részt.

2022. október 25. „A Szakkör” tojásfestés foglalkozását tartottuk.

2022. október 27. A Városházán a Közép-Duna menti Turisztikai csoport előadásán mutatkozott be a Kör vezetője.

2022. október 27. „A Szakkör” hímzés foglalkozását tartottuk.

2022. november 5. Részt vettünk az I. Szarka Vëra Országos Hímzőpályázat konferenciáján, kiállításmegnyitóján és díjátadóján, ahol számos díjat vehettek át a Kör tagjai. A fogadásra süteményt sütöttünk és pingált medálokat ajánlottunk fel az ajándékok mellé. A kiállítás őrzését három hétig a Kézműves Kör tagjai végezték. Részt vettünk a Szarka Vëra szoba avatásán Homokmégyen.

2022. november 8. „A Szakkör” hímzés foglalkozását tartottuk.

2022. november 8. „A Szakkör” tojásfestés foglalkozása volt.

2022. november 12. Beszélgetésen vettünk részt a Katolikus Rádióban a hungarikumainkról.

2022. november 26. Az I. Szarka Vëra Országos Hímzőpályázat kiállítását elbontottuk.

2022. december 2–4. A Piros Rózsa Tánc Egyesülettel Kúlában jártunk, ahol kézművesfoglalkozással képviseltük Kalocsát.

Vezetőségi ülés:

            2022. március 16. Viski Károly Múzeum

 

EB ülések

            2022. április 5. Viski Károly Múzeum

 

Iskolai foglalkozások

2022. január 14.                      Világítás régen, gyertyamártás. Speciális múzeumi foglalkozás

2022. január 17–21.                Múzeumpedagógiai témahét, A tulipántos láda

2022. február 14–18.             Múzeumpedagógiai témahét. Tiló, gereben, áspa

2022. február 28.                    Fonóban. Speciális múzeumi foglalkozás

2022. március7–18.                Múzeumpedagógiai témahét. Mesélő népviselet

2022. március 23.                   Kalocsai cserépedények, agyagozás. Speciális foglalkozás

2022. május 2–6                     Múzeumpedagógiai témahét. A lakodalmi szokások változása

2022. május 9–13.                  Múzeumpedagógiai témahét. A születés

2022. május 17.                      Népi gyerekjátékok. Speciális múzeumi foglalkozás

2022. augusztus 25–26.          Szent István Gimnázium gólyatábor. Tárlatvezetés

2022. szeptember 29.             Így élt az ősember. Speciális múzeumi foglalkozás

2022. október 3–7.                 Múzeumpedagógiai témahét. Munkák a házban

2022. október 10–14.            Élet a vizek között Múzeumi órák sorozat

2022. október 19.                   Fonóban. Speciális múzeumi foglalkozás

2022. november 14–18.         Múzeumpedagógiai témahét. Tárgyak régen és ma

2022. november 28–1.           Múzeumpedagógiai témahét. Karácsonyi történet

 

    • Óvodás foglalkozások
    • 2022. április 6. – Húsvét
    • 2022. május 4. – Szent György Nap
    • 2022. szeptember 21. – Szüret
    • 2022. november 16. – Disznótor

 

            A múzeumpedagógiai programokat Romsics Imre és Marosi Mária tervezte, Marosi Mária szervezte. A lebonyolításban közreműködött: Romsics László (tag), Romsics Imréné (tag), Benke Mónika (tag), Nagy Angéla és a múzeum összes dolgozója.

Kalocsa, 2023. március 29.

                                                                                               Romsics Imre

                                                                                                    titkár

Tervek a 2023. évre

Kalocsai Múzeumbarátok Köre

 

Köri rendezvények

 

2023. január 28.

            Könyvbemutató Hajóson – Schőn Mária: A hajósi táj története a sváb földrajzi

nevekben.

2023. március 14.

            48-as vacsora – fáklyás felvonulás – kivilágítás

2023. március 29.

Közgyűlés

2023. május 19.

            Könyvbemutató Kalocsán – Schőn Mária: A hajósi táj története a sváb földrajzi

nevekben.

2023. május 20–21.

            Részvétel a Múzeumok majálisán, amennyiben megrendezésre kerül – Budapest

2023. június 10.

            Kirándulás Tatabányára és a Gerecsébe

2023. június 24.

            Múzeumok éjszakája

2023. június 24.

„Egy éjszaka – egy tárgy” – Kollár János: Konda

2023. augusztus 6.

            Klauzál Gábor emléktáblájának koszorúzása

2023. szeptember 16.

            Kulturális Örökség Napjai – Negyed évszázad kincsei a föld alól – az első önálló

régészeti föltárás után

Kiadványok

 

Kalocsai Múzeumi Értekezések 23.

            Lantos Andrea (Szerk.): A középkor kutatásának újabb eredményei Bács-Kiskun megyében. Kalocsa, 2023.

Kalocsai Múzeumi Közlemények 7.

            István Mészáros: Lo splendore del sacro. Kalocsa, 2023.

Kalocsai Múzeumi Kiskönyvtár 9.

            Romsics Imre – Szilágyi Márton: Az egyetlen… Petőfi sírvers Kalocsán. Kalocsa, 2023.

Tervezett kiállítások a Nicolas Schöffer Gyűjteményben

2023. március 10. – A Városi Képzőművészeti Gyűjtemény modern alkotásai

2023. április 28. – Varga Rita kiállítása

2023. június 2. – Kovács Norbert kiállítása

2023. július 14 – Németh Kassa Gábor fényművész kiállítása

2023. szeptember 5. – XXIX. Kalocsai Képzőművész Alkotótábor kiállítása

2023. szeptember 23. – Garamvölgyi Éva kiállítása

2023. november 4. – Dunatáj Fotókör kiállítása

 

Tematikus foglalkozások óvodásoknak

2023. március 22. Húsvét

2023. május 10. Szent György-nap

2023. szeptember 13. Szüret

2023. november 15. Disznótor

2023. december 13. Karácsony

Kalocsai Kézműves Kör

2023. április 5.

            Hungarikum-nap – Budapest

2023. április 7.

            A város húsvéti programja – tojásfestés

2023. május 27.

            Bokréta Népművészeti Egyesület évzárója – kézműves foglalkozás

2023. május 27,

            ASzakkör kiállítás – Kalocsa

2023. június 15–18.

            Rajzos 7 vége. Viseletkészítők tábora. Kalocsa

2023. június 24–25.

            Helyi termék- és hungarikum ünnep. Kecskemét

2023. augusztus 12.

            Summer Fest – Szigetszentmiklós

2023. szeptember

            Szigetszentmiklós Helytörténeti Gyűjtemény – Szigetszentmiklós

2023. szeptember 10.

            Országos Nagycsaládosok Hétvégéje – Kalocsa

Kalocsa, 2023. március 29.

                                                                                                          Romsics Imre

                                                                                                                 titkár