2002. február 20 | 2002. július 8

Jegyzőkönyv

Készült 2002. február 20-án 10.30 órakor a Viski Károly Múzeum igazgatói irodájában.

Jelen vannak: Dr. Grabarits István elnök
Romsics Imre titkár
Kustár Rozália szervező titkár

Dr. Grabarits István elnök köszönti a vezetőség tagjait s javasolja, hogy a kiküldött meghívó szerinti napirendi pontokat tárgyalja az ülés. A Vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi napirendet:

1.) A 2002. évi Közgyűlés előkészítése
2.) Határozat új tagok belépéséről
3.) Egyéb ügyek

1.) Napirendi pont
Romsics Imre beszámolt arról, hogy február 8-án minden tagnak elküldtük a 2002. évre szóló tagsági igazolványt és a meghívót a Közgyűlésre.
Romsics Imre ismertette a Kör 2002. évi munkaterv-tervezetét, melyet megvitatásra a közgyűlés elé bocsájt a Vezetőség. A 2002. évi terveket a Vezetőség határozathozatal nélkül jóváhagyta
Romsics Imre ismertette a Vezetősséggel az elkészített közhasznúsági jelentést, mely tartalmazza a vagyon és költségvetési támogatás felhasználásáról szóló beszámolót, a cél szerinti juttatások és a tisztségviselőknek nyújtott támogatások kimutatását, a közhasznúsági tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámolót. A közhasznúsági jelentést a Kör elnöke, titkára és az ellenőrző bizottság elnöke írja alá. Az ellenőrző bizottság háromévenként köteles beszámolni a Kör tevékenységéről. A közhasznúsági jelentés részeként mégis összeállítottunk egy jelentést a Kör vagyonáról, melyet a naplófőkönyv aláírása után a Közgyűlés elé terjeszt a bizottság.
A Vezetőség határozathozatal nélkül elfogadta közhasznúsági jelentést és elfogadásra a Közgyűlés elé terjeszti.
Dr. Grabarits István úr megkérdezte, ki vezeti a naplófőkönyvet.
Romsics Imre elmondta, hogy a naplófőkönyvet a múzeumban vezetik, és a közhasznúsági jelentés is itt készült. Segítséget a Protektor kft-nél Vass Béláné ad.
Romsics Imre jelzi, hogy gondok vannak a belépési nyilatkozatok visszaküldésével. Megkereste az Ügyészséget azzal, hogy szabályos-e az az eljárás, ha a Kör tagjai közül csak azok kapnak szavazati jogot, akik a Közgyűlés napjáig aláírják az új belépési nyilatkozatot, illetve hogy a belépési nyilatkozatot vissza nem küldőket töröljük a tagnyilvántartásából. Ezt szóban kifogásolta az Ügyészség.

A Közgyűlésen a megjelent tagok kézhez kapják a kinyomtatott Alapszabályt, a többi tagnak a közgyűlés után postázzuk.

2.) Napirendi pont
Romsics Imre tájékoztatta a Vezetőséget arról, hogy az előző Közgyűlés óta 14-en kérték felvételüket a Körbe. Kéri a Vezetőséget, hogy az Alapszabály értelmében szavazzon tagsági viszonyuk elismeréséről.
A Vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi határozatot:

A vezetőség 1/2002/1. számú határozata:
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre Vezetősége elfogadja és megerősíti az alábbi személyek tagságát:
Török Endre 2001. április 6.
Szabó Jánosné 2001. február 23.
Kovács János 2001. március 1.
Dr. Filvig Géza 2001. augusztus 13.
Ferenczné Pálinkás Terézia 2001. február 15.
Faragó Erzsébet Ágnes 2001. június 11.
Ballai LászlóBalaton Istvánné 2001. április 20.2001. augusztus 16.
Czár János 2001. november 20.
Dr. Kovács Györgyné 2001. november 23.
Farkas Gergely 2001. december 11.
Simon László 2001. december 11.
Bakos PéterDr. Márkus Ferenc 2002. február 4.2002. február 1.
Romsics Imre javasolja, hogy Czár Jánost a vezetőség határozatlan időre mentse fel a tagdíjfizetés kötelezettsége alól, mivel több műtárggyal gyarapította a Viski Károly Múzeum gyűjteményét, és elvállalta a múzeum fennállása 70. évfordulójának emlékére állítandó kopjafa faragását.
A Vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi határozatot:

A vezetőség 1/2002/2. számú határozata:
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vezetősége határozatlan időre felmenti Czár Jánost a tagdíjfízetés kötelezettsége alól.

3.) Napirendi pont
Romsics Imre tájékoztatja a Vezetőséget, hogy a tagdíjbeszedés módjának megváltoztatását két ok indokolja: a Magyar Posta nagyon sokat számít fel közreműködési díjként, illetve szeretné, ha a múzeum dolgozói személyesen is megismerkednének a Kör tagjaival.

Egyéb napirendi pont nem lévén, Dr. Grabarits István elnök bezárja a Vezetőség ülését.

Kalocsa, 2001. február 20.


Dr. Grabarits István elnök | Romsics Imre titkár | Réz Ildikó szervező titkár

Jegyzőkönyv

Készült 2002. július 8-án 17.30 órakor a Belvárosi Gyógyszertár irodájában

Jelen vannak: Dr. Grabarits István elnök
Romsics Imre titkár
Szauter Dóra múzeumi gyakornok - jegyzőkönyvvezető

Dr.Grabarits István elnök köszönti a Vezetőség tagjait s javasolja, hogy a kiküldött meghívó szerinti napirendi pontokat tárgyalja az ülés. A Vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi napirendet:

1.) Pályázatok
2.) CD kiadásának körülményei
3.) CD élő bemutatója

1.) Napirendi pont
Romsics Imre beszámolt a 2002-es évre benyújtott pályázatok elbírálásáról, a két elutasított pályázatról, ill. a megnyertekről. A beadott és elnyert pályázatokról külön kimutatást vezet a múzeum. Ezeket a Vezetőség határozathozatal nélkül jóváhagyta.

2.) Napirendi pont
Romsics Imre bemutatta a nyomtatás alatti CD tervezett borítóját és az ahhoz csatolt füzetet. Beszámolt arról, hogy kevés előfizetője volt a kiadásnak. Emlékeztetett arra, hogy közgyűlési határozat szerint az előfizetők 2000 Ft-ért vásárolhatták meg a hangfelvételt.
Ismertette továbbá, hogy 2000 db CD-t és 400 db hangkazettát ad ki a Kör. A nyomdai termékekből nagyobb mennyiséget rendeltünk, megkönnyítve és olcsóbbá téve egy esetleges újabb kiadást. Romsics Imre hozzátette, hogy a Kör 3000 db CD-re és 500 hangkazettára kapott jogdíjat, ami szintén megkönnyíti az esetleges újranyomást.
Romsics Imre elmondta, hogy a kiadói jogokat a Kör élvezi. Azt javasolta a Vezetőségnek, hogy a felvételeken szereplő előadók életük végéig jogdíjmentességet élvezzenek.
A Vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi határozatot:

A vezetőség 2/2002/1. számú határozata:
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vezetősége a Kalocsai kiskocsmában című CD-n szereplő hangfelvételekkel kapcsolatosan lehetővé teszi, hogy a felvételen szereplők jogdíjmentesen előadhassák saját felvételeiket az alábbiak szerint:
Bagó Balázs a zenei blokkokat élete végéig.
A Piros Rózsa Táncegyüttes a Szépen szól a kalocsai nagyharang című énekes betétet az együttes megszűnéséig.
A Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes a Darumadár magasan száll, szépen szól című énekes betétet az együttes megszűnéséig.
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület a Sej, édesanyám, most vagyok szép időben című énekes betétet az egyesület megszűnéséig.
Romsics Imre ezt követően javasolta, hogy a CD vételára 2500 Ft legyen. A Vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi határozatot:

A vezetőség 2/2002/2. számú határozata:
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vezetősége a Kalocsai kiskocsmában című CD vételárát 2500 Ft-ban állapí ja meg.

3.) Napirendi pont
Romsics Imre javasolta, hogy a készülő CD-nek élő bemutatót szervezzünk a kalocsai Szabadtéri Színpadon. Időpontjának 2002. szeptember 7-étjavasolta. A Vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi határozatot:

A vezetőség 2/2002/3. számú határozata:
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vezetősége 2002. szeptember 7-én, szombaton megrendezi a Kalocsai kiskocsmában című CD élő bemutatóját a kalocsai Szabadtéri Színpadon.

Romsics Imre elmondta, hogy a várható költségeket (meghívók, zenekar, bérleti díj, enni-innivaló, stb.) 100-150 000 Ft-ra becsüli. Hozzátette, hogy a műsor felvezetéséhez két gyermekcsoportot kért fel. Javasolta, hogy a köszöntő elmondására Kondéné Török Máriát kérjük fel. Az ünnepi beszédre a NKÖM közgyűjteményi főosztályvezető asszonyát, Kócziánné Szentpéteri Erzsébetet javasolja.
Egyéb napirendi pont nem lévén, Dr. Grabarits István elnök bezárta a Vezetőség ülését.

Kalocsa, 2002. július 8.


Dr. Grabarits István elnök | Romsics Imre titkár | Szauter Dóra múzeumi gyakornok jegyzőkönyvvezető