2001. augusztus 16 | 2001. január 31

Jegyzőkönyv

Készült 2001. január 31-én 900 órakor a Viski Károly múzeum igazgatói irodájában


Jelen vannak: Dr. Grabarits István elnök
Romsics Imre titkár
Réz Ildikó szervező titkár

Dr. Grabarits István elnök köszönti a vezetőség tagjait s javasolja, hogy a kiküldött meghívó szerinti napirendi pontokat tárgyalja az ülés, azzal a kiegészítéssel, hogy 7. napirendi pontként egyéb ügyeket is tárgyaljunk.
A vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi napirendet:

1.) A 2001. évi Közgyűlés előkészítése
2.) Az Alapszabály módosításának előkészítése
3.) A pártoló tagsági viszonyok felülvizsgálata
4.) Új belépési nyilatkozat meghatározása
5.) Határozat új tagok belépéséről
6.) A Kör 2001. évi munkaterve és költségvetése
7.) Egyéb ügyek


1. Napirendi pont:

Romsics Imre titkár röviden összefoglalta a 2000-ben folyó ügyészségi vizsgálat eredményeit, mely részleteiben is ismeretes a vezetőség tagjai előtt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2001. évi közgyűlés napirendjét az ügyészségi észrevételek alapján kell összeállítani. A közgyűlés napirendjére tett javaslatát a vezetőség egyhangúlag elfogadta.

A vezetőség 1/2001/1. számú határozata
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2001. évi rendes közgyűlésének napirendje:
1.) Előadás – Dr. Bai Jenő: Istvánffy Miklós történetíró élete és munkássága1538–1615
2.) Titkári beszámoló a 2000. évről
3.) Az Ellenőrző Bizottság beszámolója
4.) Tervek a 2001. évre
5.) Alapszabály módosítása
6.) Vezetőségválasztás
7.) Egyéb ügyek
Dr. Grabarits István elnök kamarai elfoglaltságára való hivatkozással közölte, hogy a közgyűlést csak február végére tudja összehívni. Naptári egyeztetés után a vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi határozatot:

A vezetőség 1/2001/2. számú határozata
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2001. évi rendes közgyűlésének időpontja 2001. február 28. 1800, helye a Viski Károly Múzeum közművelődési terme.

Romsics Imre titkár emlékezteti a vezetőséget arra, hogy az ügyészség hatályon kívül helyezte a 2000. évi rendkívüli közgyűlés összes határozatát, így az újonnan választott vezetőségről hozott határozatot is. Az ügyészségi határozatra és az ügyészséggel folytatott megbeszélésekre való hivatkozással tájékoztatja a vezetőséget, hogy a 2001. évi rendes közgyűlésen ismételten választásokat kell tartani. Javasolja ezért, hogy a vezetőség állítson föl egy Jelölő Bizottságot. Javasolja továbbá, hogy a Jelölő Bizottság tagjai az előző évben kiküldöttek legyenek.
A vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi határozatot:

A vezetőség 1/2001/3. számú határozata
A 2001. február 28-i közgyűlésre kiküldött Jelölő Bizottság tagjai:
Szebényi Béla elnök
Kiss István
Újházi József


2. Napirendi pont:

Romsics Imre titkár a Kör akaratának megfelelően – hivatkozva az 1/2000/4. számú Határozatra, melyet az ügyészség később hatályon kívül helyezett – felolvasta az összeállított Alapszabály-tervezetet. Tájékoztatta a vezetőséget arról, hogy az ügyészség ígéretéhez híven átolvasta és változtatási javaslatokat tett a tervezettel kapcsolatosan. Tehát az előterjesztett Alapszabály-tervezetet az ügyészség elfogadta, egyébiránt a közgyűlés akaratát figyelembe véve, közhasznúsági fokozat igénylésének megfelelően szerkesztődött meg.
A vezetőség az Alapszabály-tervezet értelmezése után egyhangúlag elfogadta az alábbi határozatot:

A vezetőség 1/2001/4. számú határozata
Elfogadva az ügyészségi észrevételeket, az Alapszabály-tervezet változtatás nélkül kerülhet a 2001. évi rendes közgyűlés elé.


3. Napirendi pont:

Romsics Imre titkár tájékoztatja a vezetőséget arról, hogy a nyilvántartott pártoló tagok közül többen vannak olyanok, akik már éveken keresztül megvonták a Kör támogatását. Az Alapszabályra és az ügyészség ajánlásaira való hivatkozással javasolja, hogy ezeket a pártoló tagokat törölje a vezetőség a nyilvántartásból.
A vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi határozatot.

A vezetőség 1/2001/5. számú határozata
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre megszünteti a pártoló tagságát az alábbiaknak, hivatkozással arra, hogy már több éve nem támogatják a Kör cél szerinti tevékenységét:
DUNAHOLDING Kalocsa Kft. Kalocsa, Obermayer tér 7.
FÉGHTERM Partner Kft. Kalocsa, Tomori u. 15.
VEKNI Kft. Kalocsa, Dózsa Gy. u. 57.
Kaloplasztik Kft. Kalocsa, Gombolyagi út 1.
Kalocsai Asztalosipari Szövetkezet. Kalocsa, Szent István király út 84.


4. Napirendi pont:

Romsics Imre titkár ismertette az ügyészség javaslatát a belépési nyilatkozat szövegének kiegészítéséről, melynek lényege, hogy közölni kell a belépni óhajtókkal, hogy tagsági díjuk nem fizetése esetén automatikusan megszűnik tagságuk.
A vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi határozatot:

A vezetőség 1/2001/6. számú határozata
2001. január 1-től új belépési nyilatkozat lép hatályba, melyet a továbbiakban két példányban kell kitölteni, s az egyik példányát át kell adni a belépőnek. A régi belépési nyilatkozatokat az új nyilatkozatok aláírattatásával ki kell cserélni. Az új belépési nyilatkozat szövege:

BELÉPÉSI NYILATKOZAT


Alulírott ................................................... , ........................................................................
............................................................ szám alatti lakos kijelentem, hogy a Kalocsai Múzeumbarátok Köre tagja kívánok lenni. A Kör alapszabályát ismerem, azzal egyetértek. Vállalom, hogy lehetőségeimhez mérten mindenkor támogatom a kalocsai Viski Károly Múzeum törekvéseit. Segítem gyűjteményeinek fejlesztését, közművelődési tevékenységét, igyekszem minél több pártoló tagot szervezni.
A belépési nyilatkozat aláírásával egyidőben tudomásul veszem, hogy amennyiben egy esztendőn keresztül elmulasztom a tagdíj befizetését, úgy külön értesítés nélkül is, automatikusan megszűnik tagsági viszonyom.

Kalocsa, 200... .......................... ........

................................................
aláírás


5. Napirendi pont:

Romsics Imre titkár tájékoztatta Dr. Grabarits István elnököt, hogy az ügyészség javaslatának megfelelően január 29-én levélben tájékoztattuk tagságuk esetleges megszünéséről azokat a tagtársakat, akik 2000. január 1. óta nem fizettek tagdíjat. Amennyiben ők nem rendezik ez évi tagdíjukat, úgy a február végén tartandó közgyűlésre elveszítik szavazati jogukat.
Réz Ildikó tájékoztatta a vezetőséget arról, hogy az előző vezetőségi ülés óta 19-en írták alá belépési nyilatkozatukat. Kéri a vezetőséget, hogy az Alapszabály értelmében szavazzon tagsági viszonyuk elismeréséről.
A vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi határozatot:

A vezetőség 1/2001/7. számú határozata
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vezetősége elfogadja és megerősíti az alábbi személyek tagságát:
Bagó Zoltán 2000. január 30.
Dr. Balás László 2000. február 05.
Bányai Gábor 2000. február 14.
Baranyiné Szabó Erzsébet 2000. március 28.
Benke Ferenc 2000. február 09.
Dr. Csanádi Lajosné 2000. június 30.
Gergely Imre 2000. február 10.
Dr. Katona Jánosné 2000. szeptember 15.
Dr. Kasziba Istvánné 2000. február 09.
Kovács Gábor 2000. február 14.
Kurucz Róbert 2000. január 26.
Pécsi Kornél 2000. november 15.
Dr. Réfy Miklósné 2000. június 30.
Ridegné Markó Márta 2000. február 09.
Ruppáner János 2000. március 15.
Ruppáner Jánosné 2000. április 01.
Schill Tamás 2000. február 09.
Dr. Szabó István 2000. február 03.
Újházi József 2000. február 01.


6. Napirendi pont:

Romsics Imre titkár fölvázolta a Kör 2001. évi munkatervét és költségvetését. A vezetőség egyetértve a programmal, megbízta a titkárt, hogy részletesen dolgozza ki a tervet és terjessze a 2001. február 28-i közgyűlés elé.


7. Napirendi pont:

Romsics Imre javasolja új tagsági igazolvány készítését, mivel a régi már nem lesz elegendő a 2001. évre.

Tájékoztatta a vezetőséget a monografikus kutatások beindításáról, egyben kifejezte azon elképzelését, hogy egyes munkákba (pl. régészeti terepbejárás) szeretné bevonni a baráti kör tagjait.

Dr. Grabarits István elnök javasolja a kiadványok (pl. Kalocsa anno...) propagálását, megvételre való javaslását nagyobb cégeknél.

Továbbá javasolja, hogy a baráti kör csatlakozzon a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülethez.
A vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi határozatot:

A vezetőség 1/2001/8. számú határozata
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre csatlakozik a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülethez.
A kapcsolattartásért felelős Romsics Imre titkár.

Egyéb napirendi pont nem lévén, Dr. Grabarits István elnök bezárja a vezetőség ülését.

Kalocsa, 2001. január 31.


Dr. Grabarits István elnök | Romsics Imre titkár | Réz Ildikó szervező titkár

 

Jegyzőkönyv

Készült a Belvárosi Gyógyszertár irodájában, 2001. augusztus 16-án 13.00 órakor.
Jelen vannak: Dr. Grabarits István elnök
Romsics Imre titkár
Kustár Rozália szervező titkár

Dr. Grabarits István elnök köszönti a vezetőség tagjait s javasolja, hogy a kiküldött meghívó szerinti napirendi pontokat tárgyalja az ülés.

A vezetőség egyhangúlag elfogadta az alábbi napirendet:

1.) Az augusztus 19-én megrendezésre kerülő „Ezeréves Kalocsa 2001-2002” milleniumi ünnepségsorozat megnyitó rendezvényének előkészületeinek áttekintése
2.) A Kalocsai Múzeumbarátok köre őszi programtervének megvitatása és jóváhagyása
3.) Egyéb ügyek

1. napirendi pont
Dr. Grabarits István elnök felkéri Romsics Imre titkár urat, hogy tájékoztassa a Vezetőséget az augusztus 19-én sorra kerülő ünnepség eseményeiről.
Az ünnepi programot ismertetve Romsics Imre titkár felkéri Dr. Grabarits István elnök urat, hogy legyen a fogadás házigazdája és mondjon pohárköszöntőt.
Dr. Grabarits István elfogadta a felkérést.
Romsics Imre elmondja, hogy nagy jelentősége van a múzeum életében annak, hogy a milleniumi év nyitóprogramja a múzeum épületében kerül megrendezésre, melyen részt vesz Dr. Áder János a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke és Dr. Bábel Balázs kalocsai érsek is. Megjegyzi, hogy a város nem támogatta a bemutatásra kerülő Katona István könyvet, ennek ellenére a város számára ez a program jó propaganda lehet.
Dr. Garabits István elnök megkérdezi, hogy mikorra tervezik e könyv második kötetének megjelenését és milyen áron kerül árusításra.
Romsics Imre titkár jelzi, hogy a most megjelenő könyvbe betétlap kerül, tájékoztatásul, hogy jövő év augusztusában mintegy a milleniumi év záróeseményeként kerül átadásra a második kötet, melyet a tervek szerint ugyanúgy, mint az első kötetet, 1500 Ft/db áron értékesítünk. Hozzáteszi, hogy az ünnepi év kapcsán a Kalocsai Múzeumbarátok Köre milleniumi képeslapot adott ki 1000 példányban amely Kiss István festőművész alkotásának reprodukciója. Kéri a vezetőséget, hogy hagyja jóvá, hogy a képeslapokat 50 Ft egységáron árusítsuk. A Vezetőség egyhangúlag elfogadta a javaslatot.

A vezetőség 2/2001/1. számú határozata
A képeslapok ára 50 Ft/db.

Romsics Imre titkár továbbá kéri, hogy a vezetőség hagyja jóvá, hogy az ünnepségen megjelent vendégeknek 1-1 képeslappal kedveskedjen a múzeum. A Vezetőség egyhangúlag elfogadta a javaslatot.

A vezetőség 2/2001/2. számú határozata
Mindenki, aki a könyvbemutatón részt vesz 1-1 képeslapot kap ajándékba.


2. napirendi pont
Dr. Grabarits István elnök megkéri Romsics Imre titkár urat, hogy ismertesse a Kalocsai Múzeumbarátok Köre őszi programtervezetét. Romsics Imre titkár elmondja, hogy az előadássorozat pontos témái és időpontjai még egyeztetésre várnak, de szeptember végétől elindulnak. Szeptember végén, október elején tervezi a múzeum megnyitni új időszaki kiállítását, mely a kalocsai népművészek munkáit mutatja be. Októberben kerülhetne sor egy közös főzésre a múzeum udvarán.
Dr. Grabarits István elnök jelzi, hogy neki vagy a szeptember 20-a előtti időszak vagy október lenne a megfelelő.
Október végén vagy novemberben a Pécsre tervezett kirándulásra kerülne sor.
Romsics Imre titkár kéri, hogy a Vezetőség fogadja el az előzetes programot.

A Vezetőség egyhangúlag elfogadta a Kalocsai Múzeumbarátok Körének előzetes programját.

3. napirendi pont
Romsics Imre titkár indítványozza a Közgyűlés határozata értelmében, hogy a Kalocsai Múzeumbarátok Köre 10 ívnél rövidebb kiadványait továbbra is 50%-os kedvezménnyel árusítsuk a tagok között.
A vezetőség egyhangúlag elfogadta a javaslatot.

A vezetőség 2/2001/3. számú határozata
A 10 ívnél rövidebb kiadványokat a Kör tagjai általában 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg. Az egyes kiadványok kedvezményéről a Vezetőség külön határozatot hoz.

Romsics Imre titkár jelzi, hogy a raktáron lévő Gyetvai Péter által írt könyv egy részét szeretné a határokon kívül élő magyarok ügyeivel foglalkozó hivatalnak megvételre felajánlani.

Egyéb napirendi pont nem lévén, Dr. Grabarits István elnök bezárja a vezetőség ülését.


Kalocsa, 2001. augusztus 16.


Dr. Grabarits István elnök | Romsics Imre titkár | Réz Ildikó szervező titkár