A Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2004. évi tisztújító közgyűlésének jegyzőkönyve

 

Készült 2004. március 3-án 18.00 órakor a Viski Károly Múzeum közművelődési termében.

Dr. Grabarits István elnök köszönti a megjelenteket és megnyitja a Közgyűlést. Jelzi, hogy a 2004. február 18-ára összehívott Közgyűlés határozatképtelen volt, ezért a ma megtartandó Közgyűlés függetlenül a jelenlévő tagok számától, határozatképes. A jelenlévők száma a jelenléti ív alapján 46 fő.

Dr. Grabarits István elnök értékelte a 2003. évet, melyben a Kalocsai Múzeumbarátok Köre nagyon szép eredményeket ért el.

Szomorú, hogy három tagtársunk elvesztését is gyászoljuk: Karsai István 2003. október 2-án, Karsai Istvánné 2003. október 7-én, Márkus Ferenc 2003. október 28-ánhunyt el. A Katona István Társaság tagjai közül Kuczy Károlyt és Nyitrai Lajost gyászoljuk.

Dr. Grabarits István elnök kéri az egybegyűlteket, hogy egyperces néma felállással emlékezzünk meg halottainkról.

Dr. Grabarits István a jegyzőkönyv vezetésére felkéri Kustár Rozáliát és Réz Ildikót.

Dr. Grabarits István felkérésére a Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 46 igen szavazattal – jegyzőkönyv vezetőnek Kustár Rozáliát és Réz Ildikót választja meg.

Dr. Grabarits István a jegyzőkönyv hitelesítőnek felkéri Tóth Imrét és Dániel Gézát.

  1. Dr. Grabarits István felkérésére a Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 46 igen szavazattal - jegyzőkönyv hitelesítőnek Tóth Imrét és Dániel Gézát választja meg.

Dr. Grabarits István elnök ezután az alábbi napirendi pontokat terjeszti elő, melyek megegyeznek a meghívóban meghirdetettel:

 

Napirend:

1.         Fehér Zoltán Fekete faluban fehér torony látszik (ismerteti Alföldi Albert) és Boszorkány a forgószélben (ismerteti Benke Ferenc) című könyveinek bemutatása

2.         Beszámoló a 2003. évi tevékenységről

3.         Az Ellenőrző Bizottság beszámolója a 2003. évről

4.         A közhasznúsági jelentés elfogadása

5.         A 2004. évi munkaterv

6.         Alapszabály módosítása

7.         Vezetőségválasztás

8.         Egyéb ügyek

Dr. Grabarits István felkérésére a Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 46 igen szavazattal - megszavazta a napirendet.

 

1. Napirendi pont

Dr. Grabarits István a meghívóban meghirdetett program szerint felkéri Benke Ferencet, hogy tartsa meg előadását.

Dr. Grabarits István megköszöni Benke Ferencnek a könyvismertetést, és felkéri Alföldi Albertet, mutassa be a Fekete faluban fehér torony látszik című könyvet.

Dr. Grabarits István megköszöni az ismertetőt.

Dr. Fehér Zoltán megköszöni a méltatásokat és kéri a megjelenteket, hogy tekintsenek meg egy munkásságával kapcsolatos rövid videofelvételt, melyet a Duna televízió műsorából állított össze.

 

2. Napirendi pont: Beszámoló a 2003. évi tevékenységről

  1. Dr. Grabarits István felkéri Romsics Imrét, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre titkárát beszámolója megtartására (lásd a Közhasznúsági jelentést).
  2. Dr. Grabarits István megköszöni a beszámolót. Megkérdezi, van-e valakinek hozzászólása a jelentéshez.

Dr. Grabarits István megkéri a jelenlévőket, hogy amennyiben egyetértenek a beszámolóval, fogadják el azt.

A közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag – 46 igen szavazattal – elfogadta a 2003. évi tevékenységről szóló beszámolót.

 

3. Napirendi pont: Az Ellenőrző Bizottság beszámolója a 2003. évről

  1. Dr. Grabarits István felkéri Kovács Lászlót, az Ellenőrző Bizottság elnökét, tartsa meg beszámolóját (lásd a Közhasznúsági jelentést és az Ellenőrző Bizottság 2004. február 20-i jegyzőkönyvét).

Dr. Grabarits István megkérdezi, van-e valakinek hozzászólása a beszámolóhoz.

Romsics Imre elmondja, hogy a Kör jelenlegi pénzvagyona körülbelül 700.000 forint. 1 millió forintot szoktunk tartalékolni, ami szükséges ahhoz, hogy annak kamataiból fedezni lehessen a minimális kiadásainkat. A Katona könyv 2. kötetének azonban gyorsabban kell fogynia a szokásosnál, mivel az 1. kötet mellé mindenkinek be kell szereznie.

Több hozzászólás nem lévén Dr. Grabarits István kéri a jelenlévőket, hogy amennyiben egyetértenek az Ellenőrző Bizottság jelentésével, fogadják el azt.

A közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag – 46 igen szavazattal – elfogadta a 2004. évi vagyonfelhasználásról szóló beszámolót.

 

4. Napirendi pont: A közhasznúsági jelentés elfogadása

Dr. Grabarits István fölkéri Romsics Imrét, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre titkárát ismertesse a Közhasznúsági jelentést.

Romsics Imre ismerteti a közhasznúsági jelentést, melynek része a: közhasznúsági tevékenység tartalmi beszámolója, a vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás, a számviteli beszámoló, a vaygon kimutatása, a költségvetési támogatás felhasználása, a cél szerinti juttatások kimutatása, a tisztségviselőknek nyújtott támogatás kimutatása. (A Közhasznúsági jelentés mellékelve)

  1. Dr. Grabarits István megköszöni a beszámolót. Megkérdezi, van-e valakinek hozzászólása a jelentéshez.

Dr. Grabarits István megkéri a jelenlévőket, hogy amennyiben egyetértenek a közhasznúsági jelentéssel, fogadják el azt.

A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 46 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot:

A Közgyűlés 1/2004/1. számú határozata

A Közgyűlés elfogadja a Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2003. évi közhasznúsági jelentését.

 

5. napirendi pont: A 2004. évi munkaterv

Romsics Imre ismerteti a 2004. évi tervezett programot (lásd külön mellékletként). Jelzi, hogy a jelenlegi pénzvagyon mellett a terveket csak a pályázatok adta lehetőségek szerint lehet megvalósítani.

  1. Dr. Grabarits István megköszöni a tervek ismertetését. Megkérdezi, van-e valakinek hozzászólása.

Cselik Mária jelzi, hogy Pécsiné Ács Sarolta sírja nagyon rossz állapotban van, ezért - a Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes és a Kalocsáért Alapítvány nevében - kéri a Kör bárminemű segítségét a sír rendbe tételéhez.

Túri Tibor érdeklődik, hogy Pécsiné Ács Sarolta fiával van-e a Körnek kapcsolata?

Romsics Imre elmondja, hogy már többször megpróbálta felvenni a kapcsolatot Pécsiné fiával, telefonon is többször kereste Svájcban, de ő ezidáig elzárkózott. Tudomása szerint Bolvári András tartja a kapcsolatot vele. A sírral kapcsolatosan elmondja, hogy azt a múzeum alapításának 65. évfordulóján egyszer már rendbe hozatta a kör, ezt most is vállalni lehet. A sír környezetét kell megtisztítani, hiszen az emlékhely teljesen zárt.

Túri Tibor jelzi, hogy ő kapcsolatban van Sári néni fiával.

Cselik Mária elmondja, hogy Pécsiné Ács Sarolta fia 2003 nyarán járt Magyarországon, Kalocsára is ellátogatott és jelezte azt a szándékát, hogy támogatásként egy díjat szeretne adni az ifjú népművészeknek.

Dr. Grabarits István kéri Túri Tibor segítségét a kapcsolatfelvétel érdekében.

Kustár Rozália jelzi, hogy ahogy tavaly, az idén is javasolja, hogy ha lesz igény, szervezzenek kirándulást a régészeti ásatások megtekintésére.

Romsics Imre elmondja, hogy tavaly ez a program a múzeum felújítása miatt maradt el, reményét fejezi ki, hogy az idén erre sort tudunk keríteni.

Több hozzászólás nem lévén Dr. Grabarits István kéri a Közgyűlést, fogadja el a 2004. évi terveket.

A Közgyűlés nyílt szavazással egyhangúlag - 46 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot:

 

A Közgyűlés 1/2004/2. számú határozata

A Közgyűlés elfogadja a 2004. évi munkatervet.

 

6. napirendi pont: Alapszabály módosítása

Romsics Imre titkár javasolja, hogy a közhasznú besorolású Kör alapszabályát módosítsuk oly módon, hogy kiemelten közhasznú besorolást nyerhessünk. Mi a különbség a közhasznú és a kiemelten közhasznú besorolás között? A kiemelten közhasznú egyesületek olyan feladatokat is ellátnak, melyeket törvények az önkormányzatok kötelező feladatai közé sorolnak. A kiemelten közhasznú besorolás megszerzésének a célja az, hogy a kör megteremthesse a múzeum bővítéséhez szükséges önrészeket. Európai Uniós pályázatokon lehet indulni (jelenleg is él egy ilyen jellegű kiírás), de a megyei önkormányzatnak nincs fedezete az önrészre. A múzeum az udvar felé szeretne bővülni, ahol raktárakat, műhelyeket, állandó kiállítóhelyeket (régészet, természettudomány) és közösségi tereket kellene építeni.

A közösségi terek bővítésének az is célja, hogy a folyamatosan növekvő körnek is megfelelőbb helyet adjon.

Dr. Grabarits István szerint a kiemelt közhasznúsággal megnyitnánk az utat a lehetőségek felé, ezért javasolja az alapszabály módosításának elfogadását.

Tóth Imre érdeklődik, hogy más hatóságok bele szólhatnak-e a változtatásba.

Romsics Imre elmondja, hogy beszélt a főjegyzővel ez ügyben, aki elmondta, hogy ez a kör magánügye, nem szól bele senki, de a kivitelezéshez együttműködési szerződést kell kötni. A tulajdonos önkormányzatnak mérlegelnie kell a bővítésből ráháruló terheket, s döntenie kell, hogy vállalja-e azokat.

Benke Ferenc javasolja a változtatást. Egy pályázat elvesztéséről beszélt, amelynek oka éppen a kiemelten közhasznú besorolás hiánya volt.

Több hozzászólás nem lévén Dr. Grabarits István elnök javasolja, hogy az Alapszabály 7.1-es pontja az alábbi negyedik bekezdéssel bővüljön:

– Új múzeumi szárny építésével segíti a Viski Károly Múzeum gyűjteményének raktározási gondjait megoldani. Lehetővé téve ezzel új állandó kiállítások (régészet, természettudomány) létrehozását, segítve a múzeum idegenforgalmi vonzerejének növelését, továbbá, közösségi terek kiépítésével megvalósítani az intézmény látogatóbarát fejlesztését.

A Közgyűlés nyílt szavazással egyhangúlag - 46 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot:

A Közgyűlés 1/2004/3. számú határozata

Az Alapszabály 7.1-es pontja egy negyedik bekezdéssel bővül:

– Új múzeumi szárny építésével, fenntartásával és finanszírozásával segíti a Viski Károly Múzeum gyűjteményének raktározási gondjait megoldani. Lehetővé téve ezzel új állandó kiállítások (régészet, természettudomány) létrehozását, segítve a múzeum idegenforgalmi vonzerejének növelését, továbbá, közösségi terek kiépítésével megvalósítani az intézmény látogatóbarát fejlesztését.

Dr. Grabarits István elnök javasolja, hogy az Alapszabály 14. pontja az alábbi két új bekezdéssel bővüljön:

            A Kör tevékenysége során olyan közfeladatot lát el, amelyről törvény vagy törvény felhatalmazása alapján más jogszabály rendelkezése szerint a megyei önkormányzatnak kell gondoskodnia – lásd a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 69. § (1) bekezdését, valamint a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 42., 45. és 46. §-át.

            A Kör az Alapszabálya szerinti tevékenységének és gazdálkodásának legfontosabb adatait a helyi vagy országos sajtó útján is nyilvánosságra hozza.

A Közgyűlés nyílt szavazással egyhangúlag - 46 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot:

A közgyűlés 1/2004/4. számú határozata

Az Alapszabály 14. pontja két új bekezdéssel bővül:

            A Kör tevékenysége során olyan közfeladatot lát el, amelyről törvény vagy törvény felhatalmazása alapján más jogszabály rendelkezése szerint a megyei önkormányzatnak kell gondoskodnia – lásd a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 69. § (1) bekezdését, valamint a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 42., 45. és 46. §-át.

            A Kör az Alapszabálya szerinti tevékenységének és gazdálkodásának legfontosabb adatait a helyi vagy országos sajtó útján is nyilvánosságra hozza.

 

7. napirendi pont: Vezetőségválasztás

Dr. Grabarits István megköszöni a tagság eddigi, három évig tartó bizalmát. A Kör Alapszabálya 11/B pontjának 3. bekezdésére való hivatkozással elnöki tisztéről leköszön, s felkéri a Jelölő Bizottságot, ismertesse javaslatát a Vezetőség és az Ellenőrző Bizottság személyi összetételére.

A Bizottság nevében - Szebényi Béla elnök betegség miatti távollétében - Kiss István előterjeszti javaslatát a Vezetőség tagjaira: (a Jelölő Bizottság hitelesített javaslata mellékelve)

A Bizottság elnöknek Dr. Grabarits Istvánt, titkárnak Romsics Imrét, szervező titkárnak Kustár Rozáliát, gazdasági felelősnek Réz Ildikót javasolja. Megkérdezi a közgyűlés résztvevőit, van-e a Bizottság jelöltjein kívül egyéb javaslat.

Egyéb javaslat nem lévén, Kiss István szavazásra bocsátja, hogy az elnöki tisztet az elkövetkezendő választási időszakban Dr. Grabarits István töltse be.

A Közgyűlés, miután Kiss István megállapította szavazóképességét, nyílt szavazással, egyhangúlag - 46 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot.

A Közgyűlés 1/2004/5. számú határozata

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre elnöki tisztét a 2004-2007. közötti időszakban Dr. Grabarits István tölti be.

Kiss István, miután megállapította a Közgyűlés szavazóképességét, szavazásra bocsátja, hogy a titkári tisztet Romsics Imre töltse be.

A Közgyűlés, miután Kiss István megállapította szavazóképességét, nyílt szavazással, egyhangúlag - 46 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot.

A Közgyűlés 1/2004/6. számú határozata

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre titkári tisztét a 2004-2007. közötti időszakban Romsics Imre tölti be.

Kiss István, miután megállapította a Közgyűlés szavazóképességét, szavazásra bocsátja, hogy a szervező titkári tisztet Kustár Rozália töltse be.

A Közgyűlés, miután Kiss István megállapította szavazóképességét, nyílt szavazással, egyhangúlag - 46 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot.

A Közgyűlés 1/2004/7. számú határozata

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre szervező titkári tisztét a 2004-2007. közötti időszakban Kustár Rozália tölti be.

Kiss István, miután megállapította a Közgyűlés szavazóképességét, szavazásra bocsátja, hogy a gazdasági felelős tisztet Réz Ildikó töltse be.

A Közgyűlés, miután Kiss István megállapította szavazóképességét, nyílt szavazással, egyhangúlag - 46 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot.

A Közgyűlés 1/2004/8. számú határozata

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre gazdasági felelős tisztét a 2004-2007. közötti időszakban Réz Ildikó tölti be.

A Bizottság nevében Kiss István előterjesztette javaslatát az Ellenőrző Bizottság tagjaira.

A Jelölő Bizottság az Ellenőrző Bizottság elnökének Kovács Lászlót, tagoknak pedig Asbóth Miklóst és Dániel Gézát javasolja. Megkérdezi a közgyűlés résztvevőit, van-e a Bizottság jelöltjein kívül egyéb javaslat. Egyéb javaslat nincs.

Kiss István, miután megállapította a Közgyűlés szavazóképességét, szavazásra bocsátja, hogy az Ellenőrző Bizottság elnöki tisztét az elkövetkezendő választási időszakban Kovács László töltse be.

A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 46 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot.

A Közgyűlés 1/2004/9. számú határozata

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre Ellenőrző Bizottságának elnöki tisztét a 2004-2007. közötti időszakban Kovács László tölti be.

Kiss István, miután megállapította a Közgyűlés szavazóképességét, szavazásra bocsátja, hogy az Ellenőrző Bizottság egyik tagja Dániel Géza legyen.

A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 46 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot.

A Közgyűlés 1/2004/10. számú határozata

Dániel Géza a Kalocsai Múzeumbarátok Köre Ellenőrző Bizottságának tagja a 2004-2007. közötti időszakban.

Kiss István, miután megállapította a Közgyűlés szavazóképességét, szavazásra bocsátja, hogy az Ellenőrző Bizottság egyik tagja Asbóth Miklós legyen.

A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 46 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot.

A Közgyűlés 1/2004/11. számú határozata

Asbóth Miklós a Kalocsai Múzeumbarátok Köre Ellenőrző Bizottságának tagja a 2004-2007. közötti időszakban.

Dr. Grabarits István megköszöni az újabb bizalmat, s ígéri, hogy jó gazdája lesz megbízatásának.

 

8. napirendi pont: Egyéb ügyek

a.) Romsics Imre ismerteti a tervekben említett rajzpályázat kiírás szövegét.

b.) Elmondja, hogy a Kalocsai Néplapban felhívást tett közzé, miszerint kéri a lakosságot, hogy a régi hagyománynak tisztelegve március 14-én este gyertyákkal világítsák ki házuk ablakait. Részletesen ismerteti a tervben említett 48-as vacsora menetét.

Elmondja továbbá, hogy jelentkeztünk a Nemzeti Civil Alapprogramba, melynek kurátori bizottságába beválasztották.

Több napirendi pont nem lévén, Dr. Grabarits István megköszöni a kör tagjainak a megjelenését és bezárja a Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2004. évi Tisztújító Közgyűlését.

Kalocsa, 2004. március 3.

 

Dr. Grabarits István elnök  I  Romsics Imre titkár  I  Réz Ildikó jegyzőköny vezető

Kustár Rozália jegyzőkönyvvezető  I  Tóth Imre jegyzőkönyv-hitelesítő  I  Dániel Géza jegyzőkönyv-hitelesítő