A Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2005. évi közgyűlésének jegyzőkönyve

 

 

Készült 2005. február 9-én 18.00 órakor a Viski Károly Múzeum közművelődési termében.

Dr. Grabarits István elnök elmondja, hogy az idén ünnepeljük József Attila születésének 100 éves évfordulóját, a Magyar Kultúra Napja ehhez kötődött. Felkéri Romsics Imrét, hogy szavaljon el néhány József Attila verset.

Romsics Imre elszavalja József Attila: Kedves Jocó, Három királyok, Nincsen apám…, Mama és Nem, nem soha című verseit.

Dr. Grabarits István elnök megköszöni a szavalatot, szerinte mindig megható a legnagyobb biblikus költőnek, József Attilának verseit hallgatni.

Dr. Grabarits István elnök köszönti a megjelenteket és megnyitja a Közgyűlést. Jelzi, hogy a 2005. március 3-ára összehívott Közgyűlés határozatképtelen volt, ezért a ma megtartandó Közgyűlés függetlenül a jelenlévő tagok számától, határozatképes. A jelenlévők száma a jelenléti ív alapján 48 fő.

Dr. Grabarits István elnök értékelte a 2005. évet, melyben a Kalocsai Múzeumbarátok Köre nagyon szép eredményeket ért el. Szomorú, hogy egy tagtársunk elvesztését is gyászoljuk: Kovács Istvánné 2004. november 19-én hunyt el.

Dr. Grabarits István elnök kéri az egybegyűlteket, hogy egyperces néma felállással emlékezzünk meg halottunkról.

Dr. Grabarits István elnök ezután az alábbi napirendi pontokat terjeszti elő, melyek megegyeznek a meghívón meghirdetettel.

 

Napirend:

1.         Romsics Imre múzeumigazgató bemutatja a Viski Károly Múzeum bővítésének terveit

2.         Beszámoló a 2004. évi tevékenységről

3.         Az Ellenőrző Bizottság beszámolója a 2004. évről

4.         A közhasznúsági jelentés elfogadása

5.         A 2005. évi munkaterv

6.         Egyéb ügyek

Dr. Grabarits István elnök felkérésére a Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 48 igen szavazattal - megszavazta a napirendet.

  1. Dr. Grabarits István elnök a jegyzőkönyv vezetésére felkéri Réz Ildikót. Jegyzőkönyv hitelesítőnek pedig Tóth Imrét és Szebényi Bélát javasolja.
  2. Dr. Grabarits István elnök felkérésére a Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 48 igen szavazattal - jegyzőkönyv hitelesítőnek Tóth Imrét és Szebényi Bélát választja meg.

Dr. Grabarits István elnök felkéri Romsics Imre titkárt, hogy ismertesse az 1. napirendet.

 

1. napirendi pont: Romsics Imre múzeumigazgató bemutatja a Viski Károly Múzeum bővítésének terveit

Romsics Imre titkár elmondja, hogy a tavalyi közgyűlésen megszavaztuk, hogy a Kör kiemelten közhasznú legyen. Ennek keretében tervezzük a múzeum bővítését, melynek terveit bemutatja. Elmondja, hogy két Uniós pályázatot írtak ki ehhez megfelelő céllal, 200 millió forint lenne a pályázható összeg, az önrész 5%, tehát 10-15 millió forint. Beszámol arról, hogy a megyei önkormányzat megígérte, amennyiben lesz erre megfelelő pályázat, kifizetik az önrészt. Megemlíti, hogy a tervező térítésmentesen elkészítette az épület terveit és a pályázat elkészítésére is megvan a megfelelő személy.

Dr. Grabarits István elnök megkérdezi, van-e hozzászólás az elhangzottakhoz, majd megjegyzi: „Merünk álmodni merészet Kalocsán is!” Hozzászólás nem lévén, felkéri Romsics Imre titkárt, ismertesse a 2. napirendi pontot.

 

2. napirendi pont: Beszámoló a 2004. évi tevékenységről

Romsics Imre titkár beszámol a Kör 2004. évi tevékenységéről (lásd a Közhasznúsági jelentést).

Dr. Grabarits István elnök megkérdezi, van-e valakinek hozzászólása a beszámolóhoz.

Kiss István felveti, hogy nem lehet-e a Kör logójában a két K betűt megfordítani, valamint a sárga szín helyett valami mást alkalmazni.

Romsics Imre válaszában elmondja, hogy a sárga színen pirosítani fogunk, a K betűt pedig mi is megpróbáltuk fordítva, de úgy nagyon csúnyán mutat.

Dr. Grabarits István elnök említi, hogy beszéltünk az NCA-ról, ami tavaly indult, s nagy öröm, hogy Kalocsa a vezetők között van, jó, hogy megalkották ezt a törvényt és támogatják a civil szervezeteket. 1.200.000 forint soknak tűnik, de véleménye szerint nagyon jól, színvonalasan és előrelátóan lett felhasználva. Végül megkéri a jelenlévőket, hogy amennyiben egyetértenek a beszámolóval, fogadják el azt.

A közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag – 48 igen szavazattal – elfogadta a 2004. évi tevékenységről szóló beszámolót.

 

3.  napirendi pont: Az Ellenőrző Bizottság beszámolója a 2004. évről

  1. Dr. Grabarits István felkéri Kovács László Ellenőrző Bizottsági elnök távollétében Asbóth Miklóst, az Ellenőrző Bizottság tagját, tartsa meg beszámolóját (lásd a Közhasznúsági jelentést).

Asbóth Miklós elmondja, hogy a Bizottság a naplófőkönyvet tételesen ellenőrizte, mindent rendben talált és ezt jegyzőkönyvben rögzítette. Kéri, fogadják el az Ellenőrző Bizottság beszámolóját. A Gyetvai könyvvel kapcsolatban megjegyzi, hogy azért is szerencsés a könyv átadása, mert tartalma alapján elsősorban a Zentán és környékén élőknek lehet érdekes.

Dr. Grabarits István elnök megköszöni a beszámolót és megkérdezi, van-e valakinek hozzászólása.

Szebényi Béla az építési tervekről érdeklődve kérdezi, hogy a költségvetésben hogy volt ez az építkezés betervezve.

Romsics Imre elmondja, hogy amint említette, a megyei önkormányzattól kapott pénzből lesz az önrész megvalósítva. Ha ez nem sikerül, akkor cégeket szeretnénk felkérni a támogatásra.

Kozma Pál a CD-vel kapcsolatban érdeklődik, el fog-e fogyni ekkora mennyiség.

Romsics Imre szerint ez nehéz ügy. A terjesztés megoldatlan. Megszűntek a terjesztéssel foglalkozó cégek, a körnek pedig nincs rá lehetősége és energiája, hogy foglalkozzon vele. Kénytelenek vagyunk beérni a helyi terjesztéssel.

Mezeiné Vörös Rózsa felveti, lehet, hogy rossz volt a menedzselése a CD-nek. Példaként elmondja, hogy küldött Kanadába belőle, és nagyon megnyerte a tetszését az ottani ismerőseinek.

Romsics Imre úgy gondolja, a honlap segíteni fog a propagálásban, bár az ellen nem tehetünk semmit, hogy a terjesztő üzletek sokszor 100%-os árréssel árulják a CD-t. Kéri a tagokat, hogy ajándékozási célra vásárolják a CD-ket, mivel a tavalyi közgyűlés megszavazta a tagok számára 5 db CD kedvezményes vásárlását.

Bencze Károlyné felhívja a figyelmet - lehetőségként a CD eladásra – a közelgő Dunamenti Folklórfesztiválra.

Romsics Imre emlékeztet arra, hogy az előző Folklórfesztiválra jelentettük meg a CD-t. A szervezők akkor nem éltek e lehetőséggel. Kéri a jelenlévő Asperján Istvánnét, hogy az idei esztendőben tervezzék be az ajándékok sorába.

Dr. Grabarits István megkéri a jelenlévőket, hogy amennyiben egyetértenek az Ellenőrző Bizottság Beszámolójával, fogadják el azt.

A közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag – 48 igen szavazattal – elfogadta a 2004. évi vagyonfelhasználásról szóló beszámolót.

 

4. napirendi pont: A közhasznúsági jelentés elfogadása

Dr. Grabarits István elnök fölkéri Romsics Imrét, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre titkárát ismertesse a Közhasznúsági jelentést.

Romsics Imre titkár elmondja, hogy a jelentés része a 2004. évi tevékenységről szóló beszámoló, az Ellenőrző Bizottság beszámolója és különböző nyilatkozatok (lásd a Közhasznúsági jelentést).

  1. Dr. Grabarits István megköszöni a beszámolót. Megkérdezi, van-e valakinek hozzászólása a jelentéshez.

Dr. Grabarits István megkéri a jelenlévőket, hogy amennyiben egyetértenek a közhasznúsági jelentéssel, fogadják el azt.

A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 48 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot:

A Közgyűlés 1/2005/1. számú határozata

A Közgyűlés elfogadja a Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2004. évi közhasznúsági jelentését.

 

5. napirendi pont: A 2005. évi munkaterv

Dr. Grabarits István elnök felkéri Romsics Imre titkárt a 2005. évi munkaterv ismertetésére.

Romsics Imre titkár ismerteti a 2005. évi tervezett programot (lásd külön mellékletként). Elmodja, hogy Erdélybe tervez egy kirándulást, melynek ötletét többen felvetették neki.

  1. Dr. Grabarits István elnök megköszöni a tervek ismertetését. Megkérdezi, van-e valakinek hozzászólása. Hozzászólás nem lévén kéri a Közgyűlést, fogadja el a 2005. évi terveket.

A Közgyűlés nyílt szavazással egyhangúlag - 48 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot:

 

A Közgyűlés 1/2005/2. számú határozata

A Közgyűlés elfogadja a 2005. évi munkatervet.

 

6.  napirendi pont: Egyéb ügyek

Dr. Grabarits István kérdésére egyéb üggyel kapcsolatos hozzászólás nincs. A pályázatokkal kapcsolatban elmondja, hogy mennyi munka fekszik ezeknek az elkészítésében, milyen nehéz minden iratot pontosan, határidőre beszerezni, elkészíteni és aláíratni. Méltatja, hogy amíg külön cégek alakulnak pályázatok elkészítésére, addig a múzeum munkatársai Romsics Imre igazgató vezetésével mindezt maguk csinálják. Megemlíti, hogy Ő nem mindig elérhető, ha aláírásra lenne szükség, ezért javasolja a titkár aláírási jogának a lehetőségét.

Regényi Gábor egyetért az ötlettel, de javasolja, hogy utána kellene nézni, hogy jogilag kivitelezhető-e.

Asbóth Miklós szerint ez csak akkor legyen lehetséges, ha az alapszabály megfelelő pontját kiegészítjük azzal, hogy az elnök akadályoztatása esetén élhet a titkár az aláírási joggal.

Szebényi Béla tudomása szerint ezt a jogot titkár nem gyakorolhatja, csak elnökhelyettes vagy elnökségi tag.

  1. Dr. Grabarits István elnök úgy véli, mivel ez bizonytalan kérdés jelenleg, meg kell vizsgálni részletesebben a lehetőségeket. Több hozzászólás és napirendi pont híján, megköszöni a Kör tagjainak a megjelenését és bezárja a Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2005. évi Közgyűlését.

Kalocsa, 2005. február 9.

 

Dr. Grabarits István elnök  I  Romsics Imre titkár  I  Réz Ildikó jegyzőkönyvvezető

Tóth Imre jegyzőkönyv-hitelesítő  I  Szebényi Béla jegyzőkönyv-hitelesítő