A Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2003. évi közgyűlésének jegyzőkönyve

 

Készült 2003. február 19-én 18.00 órakor a Viski Károly Múzeum közművelődési termében.

Dr. Grabarits István elnök köszönti a megjelenteket és megnyitja a Közgyűlést. Jelzi, hogy az 2003. február 10-ére összehívott Közgyűlés határozatképtelen volt, ezért a ma megtartandó Közgyűlés függetlenül a jelenlévő tagok számától, határozatképes. A jelenlévők száma a jelenléti ív alapján 41 fő.

Dr. Grabarits István elnök értékelte a 2002. évet, melyben a Kalocsai Múzeumbarátok Köre nagyon szép eredményeket ért el. Szomorú, hogy két tagtársunk elvesztését is gyászoljuk: Nagy Pál 2002. december 26-án hunyt el, és meghalt Kuczy Károly bácsi is, aki a Katona István Társaság tagjaként volt a Kör tagja.

Dr. Grabarits István elnök kéri az egybegyűlteket, hogy egyperces néma felállással emlékezzünk meg halottainkról.

Dr. Grabarits István elnök ezután az alábbi napirendi pontokat terjeszti elő, melyek megegyeznek a meghívón meghirdetettel:

 

Napirend:

  1. Pécsiné Ács Sarolta: Népi gyermekjátékok Kalocsa környékén című könyvének bemutatása – Perityné Farkas Éva
  2. Romsics Imre: Élő népművészet Kalocsán című könyvének bemutatása – Romsics Imre
  3. Beszámoló a 2002. évi tevékenységről
  4. Az Ellenőrző Bizottság beszámolója a 2002. évről
  5. A közhasznúsági jelentés elfogadása
  6. A 2003. évi munkaterv
  7. Egyéb ügyek

Dr. Grabarits István felkérésére a Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 41 igen szavazattal - megszavazta a napirendet.

Dr. Grabarits István a meghívón meghirdetett program szerint felkéri Perityné Farkas Évát, hogy tartsa meg előadását.

Dr. Grabarits István megköszöni Perityné Farkas Évának a könyvismertetést, és felkéri Romsics Imrét, mutassa be az Élő népművészet Kalocsán című könyvet.

  1. Dr. Grabarits István a jegyzőkönyv vezetésére felkéri Kustár Rozáliát. Jegyzőkönyv hitelesítőnek pedig Tóth Imrét és Kovács Jánost javasolja.
  2. Dr. Grabarits István felkérésére a Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 41 igen szavazattal - jegyzőkönyv hitelesítőnek Tóth Imrét és Kovács Jánost választja meg.

 

3. napirendi pont: Beszámoló a 2002. évi tevékenységről

  1. Dr. Grabarits István fölkéri Romsics Imrét, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre titkárát beszámolója megtartására (lásd a Közhasznúsági jelentést).

A beszámoló összegzéseként Romsics Imre titkár megjegyzi, hogy az elmúlt esztendő nagyon zsúfolt és nehéz volt. A nagy leterheltség mellett folyamatos támadások érték a múzeumot, amit a választások egyik hatásaként értékelt. Megjegyezte, hogy ebben a helyzetben két dolog adott erőt a munkában. Az egyik maga a Kör, hiszen 142 emebr gondolja úgy, hogy támogatásra érdemes a múzeum és annak tevékenysége. Éjszakánként, amikor az ember felteszi a kérdéseket önmagának, hogy szabad-e szélmalomharcot folytatni, akkor Kedvenc költője, Wass Albert ad neki erőt. Kedvenc verse, az ,,Üzenet haza” címu költemény, melyet elszavalt a jelenlevőknek, mondván, hogy mondanivalója a Kör ars poeticája is lehetne.

  1. Dr. Grabarits István megköszöni a beszámolót és a szavalatot. Megkérdezi, van-e valakinek hozzászólása a beszámolóhoz.
  2. Dr. Grabarits István elmondja, hogy kíváncsi, vajon működnek-e az országban máshol is ilyen múzeumbarát körök. Régen hallottunk ilyenekről, de mostanában nemigen.

4. napirendi pont: Az Ellenőrző Bizottság beszámolója a 2002. évről

Dr. Grabarits István felkéri Kovács Lászlót, az Ellenőrző Bizottság elnökét, tartsa meg beszámolóját (lásd a Közhasznúsági jelentést).

Dr. Grabarits István megkérdezi, van-e valakinek hozzászólása a beszámolóhoz.

Szebényi Béla megkérdezi, mikorra várható a Katona István kömyv második kiadásának megjelenése.

Romsics Imre válaszában elmondja, hogy a kézirat leadásának várható dátuma 2003. május 31. Ezután mutató készül a könyvhöz. A könyv bemutatója várhatóan 2003. augusztus 13-án 16.00 órakor lesz.

  1. Dr. Grabarits István jelzi, hogy bár nagyok a készleteink, minden évben szépen kelnek el belőle. Gyetvai Péter könyvét megpróbáljuk a Délvidék felé közvetíteni.

5. napirendi pont: A közhasznúsági jelentés elfogadása

Dr. Grabarits István fölkéri Romsics Imrét, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre titkárát ismertesse a Közhasznúsági jelentést.

  1. Dr. Grabarits István megköszöni a beszámolót. Megkérdezi, van-e valakinek hozzászólása a jelentéshez.

Dr. Grabarits István megkéri a jelenlévőket, hogy amennyiben egyetértenek a közhasznúsági jelentéssel, fogadják el azt.

A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag - 41 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot:

A Közgyűlés 1/2003/1. számú határozata

A Közgyűlés elfogadja a Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2002. évi közhasznúsági jelentését.

6. napirendi pont: A 2003. évi munkaterv

Romsics Imre ismerteti a 2003. évi tervezett programot (lásd külön mellékletként). Jelzi, hogy a jelenlegi pénzvagyont meg kell tartani a kamatok miatt, ezért a terveket csak a pályázatok adta lehetőségek szerint lehet megvalósítani.

  1. Dr. Grabarits István megköszöni a tervek ismertetését. Megkérdezi, van-e valakinek hozzászólása.

Kustár Rozália jelzi, hogy ha lesz igény a Hartán folyó ásatások megtekintésére, szívesen fogadja a Kör tagjait.

Bencze Károlyné felhívja a Kör tagjainak figyelmét, hogy 2003. június 29-ére színházlátogatást tervez, várja az érdeklődők jelentkezését.

  1. Dr. Grabarits István elnök jelzi, hogy az örjegi kirándulás kapcsán illene Menyhárt Lászlóra is megemlékezni. Majd kéri a Közgyűlést, fogadja el a 2003. évi terveket.

A Közgyűlés nyílt szavazással egyhangúlag - 41 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot:

 

A Közgyűlés 1/2003/2. számú határozata

A Közgyűlés elfogadja a 2003. évi munkaterveket.

 

7. napirendi pont: Egyéb ügyek

Romsics Imre jelzi, hogy Kovács László fazekas elkészítette a Kör tagjainak a névre szóló tányérokat, kéri, hogy akinek elmaradása van, az rendezze.

Romsics Imre ismerteti a ,,Leltározási és selejtezési szabályzatot” és a ,,Pénzkezelési szabályzatot”, jelzi, hogy ezeket el kell fogadnia a Közgyűlésnek.

Asbóth Miklós szerint nagyon fontosak a szabályzatok, hiszen azok szerint kell eljárni. Mint az Ellenőrző Bizottság tagja elolvasta a szabályzatokat, jónak találta azokat, ezért elfogadásra javasolja őket.

  1. Dr. Grabarits István elnök kéri a Közgyűlést, fogadja el az ismertetett szabályzatokat

A Közgyűlés nyílt szavazással egyhangúlag - 41 igen szavazattal - elfogadja az alábbi határozatot:

 

A Közgyűlés 1/2003/3. számú határozata

A Közgyűlés elfogadja a ,,Leltározási és selejtezési szabályzatot” és a ,,Pénzkezelési szabályzatot”.

Romsics Imre ismerteti a Vezetőségi ülésen elfogadott 1/2003/4. határozatot, mely szerint a Kalocsai kiskocsmában című népzenei CD új ára 2000 Ft, a kazettáé 1000 Ft. A Kalocsai Múzeumbarátok Köre tagjai 5 példány erejéig 50%-os kedvezménnyel, 1000 Ft-ért vásárolhatják meg a CD-t. A vásárlás tényét aláírásukkal hitelesítik az erre kialakított listán, melyen fel kell tűntetni a vásárlás időpontját is. A Kalocsa anno… című könyvet a Kalocsai Múzeumbarátok Köre tagjai 5 példány erejéig 50% kedvezménnyel, 1500 forintos áron vásárolhatják meg. A vásárlás tényét szintén aláírásukkal hitelesítik az erre kialakított listán.

Romsics Imre ismerteti a Vezetőségi ülésen elfogadott 1/2003/5. határozatot, mely szerint az új kiadványok közül a Kalocsai Múzeumbarátok Köre tagjai ,,A kalocsai pota nyelvjárássziget” és ,,Pécsiné Ács Sarolta: Népi gyermekjátékok Kalocsa környékén” című könyveket 50% kedvezménnyel, ,,Romsics Imre: Élő népművészet Kalocsán” című könyvét teljes áron vásárolhatják meg.

Kovács János hozzátette, hogy szerinte inkább a ,,Romsics Imre: Élő népművészet Kalocsán” című könyvét kellene féláron árusítani, míg tapasztalata szerint ,,Pécsiné Ács Sarolta: Népi gyermekjátékok Kalocsa környékén” című könyvét teljes áron is keresik. megjegyezte továbbá, hogy a Kör komoly munkát végez, amit senki sem köszön meg, ezért a maga nevében most megkszöni a Vezetőség, tulajdonképpen a múzeum fáradozását.

Romsics Imre emlékeztet arra, hogy a Közgyűlés határozata alapján a kiadványok kedvezményas árusításáról a Vezetőség dönt. Amennyiben a kis példányszám ellenére nem sikerül teljes áron értékesíteni a ,,Romsics Imre: Élő népművészet Kalocsán” című könyvet, akkor a Vezetőség megváltoztatja határozatát. Így volt ez a Kalocsa anno... című könyv esetében is.

Romsics Imre megkérdezi a Kör tagjait, hogy szükségesnek tartják-e evőeszköz beszerzését a tányérok mellé, vagy erről mindenki maga fog gondoskodni.

A dikurzus végén arra a következtetésre jutott Dr. Grabarits István elnök, hogy az evőeszközökről mindenki maga gondoskodik, ezért szavazást nem rendelt el.

Villányi Eszter elmondja, hogy nagyon jó figyelemmel kísérni a Viski Károly Múzeum tevékenységét, mindig örül, amikor előadásokról kap hírt. Kovács János hozzászólására reagálva mondja, hogy ismerve a múzeum igazgatóját, az nem vár el köszönetet. Úgy gondolja, hogy a köszönet maga az, hogy a köri tagok rendszeresen megtisztelik a múzeumi rendezvényeket, ahol jól érzik magukat.

  1. Dr. Grabarits István elnök megköszöni a múzeum munkatársainak odadó munkáját, és név szerint felsorolja őket.

 

  1. Dr. Grabarits István elnök több hozzászólás és napirendi pont híján, megköszöni a Kör tagjainak a megjelenését és bezárja a Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2003. évi Közgyűlését.

Kalocsa, 2003. február 19.

Dr. Grabarits István elnök  I  Romsics Imre titkár  I  Kustár Rozália jegyzőkönyvvezető               

Tóth Imre jegyzőkönyv-hitelesítő  I  Kovács János jegyzőkönyv-hitelesítő