A Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2000. évi tisztújító,
rendkívüli közgyűlésének jegyzőkönyve


Csekei István megnyitja a közgyűlést, megállapítja, hogy a 69 fő tagból (ennyien fizették be a közgyűlés kezdetéig a tagdíjat) 37 fő megjelent, ezért a Kör határozatképes.
Üdvözli a megjelent tagokat és jegyzőkönyv vezetésére felkéri Szépe Mihálynét.
Jegyzőkönyv hitelesítőknek javasolja Fekete Róbertet és Dániel Gézát. Más javaslat nem lévén szavazásra bocsájtja a jegyzőkönyvvezetők személyét.

A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag megszavazta jegyzőkönyv hitelesítőknek Fekete Róbertet és Dániel Gézát.

Csekei István ismerteti, hogy az elnökség és az Ellenőrző Bizottság Szebényi Bélát kérte fel a Jelölő Bizottság elnökének, tagjainak pedig Kiss Istvánt és Újházi Józsefet. Más javaslat nem lévén szavazásra bocsájtja a Jelölő Bizottság tagjait.

A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag megválasztotta a Jelölő Bizottság elnökének Szebényi Bélát, tagjainak Kiss Istvánt és Újházi Józsefet.

Csekei István az alábbi napirendi pontokat javasolja:
I. Titkári beszámoló az 1997-1999 közötti időszakról
II. Az Ellenőrző Bizottság beszámolója
III. Tervek a 2000. évben
IV. Vezetőségválasztás
V. Egyéb ügyek
Más javaslat nem lévén szavazásra bocsájtja az előterjesztett napirendet.

A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag megszavazta az előterjesztett napirendet.

I. napirendi pont

Csekei István fölkéri Romsics Imre múzeumigazgatót a beszámoló megtartására.
A három oldalas beszámoló a jegyzőkönyvhöz mellékelve.

A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag elfogadta a beszámolót.


II. napirendi pont

Csekei István fölkéri Dr. Grabarits Istvánt az EB elnökét beszámolója megtartására.
A négy oldalas beszámoló a jegyzőkönyvhöz mellékelve.

Bencze Károlyné: Javasolja, hogy a kiadványokról jegyzéket állítsunk össze, s kérjük, hogy versenyekre ajándékként vásárolják azokat meg.
Romsics Imre: Már javaslatot tett a millenniumi rendezvényekhez kapcsolódóan a helyi érdekeltségű kiadványok vásárlására az intézményvezetőknek. A közeljövőben írásban is megkapják azt. Felkéri egyúttal a Kör tagjait, hogy a Kalocsa anno... című kötetet terjesszék, különösen azoknak a vállalatoknak ajánlják, akik széles körű kapcsolatokat ápolnak. A Tiszai korona-kerületről kiadott könyv megmaradt készlete valószínűleg holt tőke marad, de próbálkozunk a Magyarok Világszövetségénél és a Határon Kívüli Magyarok Hivatalánál kötetek külföldre juttatásával.

A közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

III. napirendi pont

Csekei István fölkéri Romsics Imre múzeumigazgatót a 2000. évi tervek ismertetésére.
Az egy oldalas beszámoló a jegyzőkönyvhöz mellékelve.

Dániel Géza: A beszámolóval kapcsolatban kiegészítést tesz. Kéri, hogy a beszámolót egészítsük ki azzal, hogy a baráti kör és a TIT kalocsai szervezete közösen rendezi az előadássorozatokat a Viski Károly Múzeumban.
Ifj. Szebényi Béla: Javasolja, hogy szórólapokon terjesszük a múzeumlátogatások lehetőségét és a rendezvények időpontját. Több múzeumlátogatási lehetőséget igényelne.
Romsics Imre: A Kalocsai Múzeumbarátok Köre csak a megyei múzeumigazgatósághoz tartozó intézményekben tudja garantálni a tagok ingyenes belépését. De például március 15-én a kiránduláson lehetőség lesz a Nemzeti Múzeum ingyenes megtekintésére. Az ilyen alkalmak lehetnek csak alkalmasak a más megyebeli ingyenes látogatásokra.

Más hozzászólás nem lévén a Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag elfogadta a 2000. évi tervet.

Csekei István megköszöni a beszámolókat és felkéri Szebényi Bélát a vezetőségválasztás lebonyolítására.


IV. napirendi pont

Szebényi Béla a Jelölő Bizottság elnöke az alábbi személyeket javasolja a vezetőség tagjainak:
Tiszteletbeli elnök: Csekei István
Elnök: Dr. Grabarits István
Titkár: Romsics Imre
Szervező titkár: Szépe Mihályné
Szebényi Béla javasolja továbbá, hogy az alapszabályban megjelölt alelnöki posztot a Közgyűlés ideiglenesen ne töltse be, annak hatáskörét a titkárra ruházzuk át. Javasolja ezt azért, mert az erre a posztra kiszemelt személy családi okok miatt egyenlőre nem vállalja a jelölést. Amennyiben nem következik be változás, úgy a 2001. évi Közgyűlésen töltsük be az alelnöki posztot.
Más javaslat nem lévén a Közgyűlés nyílt, egyenkénti szavazással, egyhangúlag megszavazta az 1. és 2. számú határozatot:

1/2000/1. számú Határozat
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vezetősége a 2000-2003 közötti időszakra:
Tiszteletbeli elnök: Csekei István
Elnök: Dr. Grabarits István
Titkár: Romsics Imre
Szervező titkár: Szépe Mihályné

1/2000/2. számú Határozat
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre vezetőségének alelnöki státusza a 2001. évi közgyűlés időpontjáig betöltetlen marad, annak hatáskörét a titkár látja el.

Szebényi Béla a Jelölő Bizottság elnöke az Ellenőrző Bizottság elnökének Kovács Lászlót, tagjainak pedig Dániel Gézát és Asbóth Miklóst javasolja.
Más javaslat nem lévén a Közgyűlés nyílt, egyenkénti szavazással, egyhangúlag elfogadta a 3. számú határozatot.

1/2000/3. számú Határozat
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre Ellenőrző Bizottságának elnöke Kovács László, tagjai Dániel Géza és Asbóth Miklós.

Dr. Grabarits István: Ígéri, hogy tisztességesen betölti az elnöki tisztet. Múzeumra vagy baráti körre van-e szükség - kérdezi. A baráti kör a múzeumért van, így vagyunk egyek. Múltunk emlékeinek összegyűjtése és őrzése nemcsak egy múzeumra, igazgatóra, hanem mindannyiunkra bízatott. 1987-ben Gyetvai Péter könyvével alakult a kör, de már 1972-73-ban találkozott baráti körrel, hiszen a Semmelweis Orvostudományi Baráti Kör tagja volt, ezért ezt szakmailag is átélte. Pénzük nem volt, lelkesedésük annál inkább. A tagok tudása és lelkiismeretessége tartotta fönn a kört. Ezek alapján meri elvállalni a megszavazott bizalmat, a reá bízott elnöki tisztet.
Romsics Imre: Behozatja a Kalocsai Múzeumbarátok Köre billikumát, megtöltve hajósi vörösborral. Ismerteti a közgyűléssel, hogy a kör 1987-es megalakulása után Dr. Grabarits István és Kovács László billikumot adományozott a körnek, alapszabállyal együtt. Ennek értelmében az elnöknek fenékig kell inni a megtöltött billikumot minden esztendő farsangján. Mivel a Közgyűlés a farsang időszakában ülésezik, ezért kéri az új elnököt a billikum kiürítésére.
Dr. Grabarits István: Kissé zavartan veszi át a billikumot. Elmondja, hogy az 1870-es években a Kiegyezés után előfordult ilyen. Díszes okiratban rendelkeztek a billikum használatáról. A közgyűlést követő vacsorán kellett kiinni. Betegségére és gyógyszerfogyasztására hivatkozva csak jelképesen ivott a billikumból: Mindnyájunk jó egészségére, a baráti kör előmenetelére, békességére - felkiáltással.

V. napirendi pont

a.) A Kalocsai Múzeumbarátok Köre közhasznúvá nyílváníttatása
Romsics Imre: Határozatjavaslatot terjeszt elő a közhasznúvá nyílváníttatásról.
A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag elfogadta a 4. számú határozatot.

1/2000/4. számú Határozat
A Közgyűlés megbízza Romsics Imre titkárt az alapszabály módosításának előkészítésével, melynek értelmében a kör feleljen meg a közhasznúsági előírásoknak. Megbízza továbbá, hogy a módosított alapszabálytervezetet a 2001. évi Közgyűlésre terjessze elő.

b.) Cserekiadványok átadása
Romsics Imre: Mivel a múzeum és a baráti kör közösen látja el a múzeumi törvényben megszabott feladatokat, kéri, hogy a múzeum cserekapcsolatainak fönntartása végett adjon fölhatalmazást a Közgyűlés arra, hogy a cserepartneroknak minden kiadványból szabadon póstázhasson a múzeum.
A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag elfogadta az 5. számú határozatot.

1/2000/5. számú Határozat
A Közgyűlés felhatalmazza Romsics Imre titkárt, hogy a kör minden kiadványából átadjon a múzeum számára annyit, amennyi a cserekapcsolatokhoz, a gyűjteménygyarapításhoz és a társadalmi kapcsolatok építéséhez szükséges.

c.) A Kalocsai Múzeumbarátok Köre szabályzatainak elkészíttetése
Romsics Imre: Ismerteti, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően különböző szabályzatokat kell jóváhagynia a közgyűlésnek. Mivel a korábbi vezetőség nem működött hivatásszerűen, ezért ezeket a kötelező dokumentumokat sem tudta elkészíteni. Ez az egyik oka a mai rendkívüli közgyűlés összehívásának.
Javasolja, hogy adjunk megbízást a Protektor Kft-nek a szükséges dokumentumok elkészítésére.
A Közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag elfogadta az 6. számú határozatot.

1/2000/6. számú Határozat
A Kalocsai Múzeumbarátok Köre megbízza a Protektor Kft-t a törvényi előírásoknak megfelelő szabályzatok összeállításával. A szabályzatokat a 2001. évi Közgyűlés elé kell terjeszteni.
Határidő: Azonnal
Felelős: Romsics Imre

d.) Egyéb ügyek
Romsics Imre: Ismerteti a március 15-i kirándulás részleteit, továbbá kéri, hogy tegyenek javaslatot a tagok a szeptemberi pusztaszeri kirándulás kapcsolódó programjaira.

Dr. Grabarits István: Több napirendi pont nem lévén, megköszöni a kör tagjainak a megjelenését, bezárja a Kalocsai Múzeumbarátok Köre 2000. évi rendkívüli Közgyűlését.
Meghívja a jelenlévőket az állófogadásra és a kötetlen eszmecserére.

Kalocsa, 2000. február 9.

Dr. Grabarits István elnök | Romsics Imre titkár | Szépe Mihályné jegyzőkönyvvezető
Fekete Róbert jegyzőkönyvhitelesítő | Dániel Géza jegyzőkönyvhitelesítő